На данашњи дан 19. маја 1890. године родио се Хо Ши Мин

На данашњи дан се родио Хо Ши Мин, вијетнамски државник.
 
На данашњи дан 19. маја 1890. године родио се Хо Ши Мин (Нуген Аи Квок), предводник вијетнамског народа у борби против колонијалне власти Француза у Индокини.
Под његовим воћством извојевана је дражвна независност Вијетнама.
Вијетнам је држава у јуисточној Азији у Индокини. Она се гарничи са запада земље Лаосом и Камбоџом, на северу Кином, док га на источној обали запљускује Пацифички океан. Вијетнам, отаџбима Хо Ши Мина, био је од 1883. до 1954. године француска прекомор ска колонија, заједно са Лаосом и Камбоџом. Од године када су Французи освојили Вијетнам, у поробљеној отаџбини Хо Ши Мина, његови сународници су против фарнцуске колонијалне управе подизали бројне устанке и побуне. На почетку двадесетог века, најдоследнија политичка групација у Вијетнаму која се борила против фарнцуске колонијалне власти била је Комунистичка Патрија Вијетнама чији је вођа био Хо Ши Мин. Под његовим вођством дошло је до успосатвљања независности северног дела Вијетнама.
 
Након завршетка Другог светског рата 1945, основана је Демократска Република Вијетнама, док је Хо Ши Мин постао њен први председник Републике. Међутим, јужни део Вијетнама и даље је био под протекторатом Француза, па рат Вијетанамаца за слободу није био до краја завршен. Тек након великог француског пораза код Дијен Бијен Фуа (7. маја 1954) која је трајала педесет пет дана, Французи су признали формалну независност Вијетнама.
После повлачења фарцуске колонијалне војске из Индокине, настала су две вијетнамске државе – Северни и Јужни Вијетнам. Северни Вијетнам је био независна земља којом је био председник Хо Ши Мин, док су јужним делом земље управљали Французи и потом Америкаци. То је изазвало избијање Вијентамског рата, у коме су Вијетнамци повели ослободилачки за ослобођење своје земље против војних трупа САД које су биле стациониране у Јужном Вијетнаму. Хо Ши Мин, предводик борбе Вијетнамаца у борби против француских и америчких колнијалних империјалиста није доживео да види уједињени Вијетнам.
 
Умро је 1969. године. Након завршетка Вијетанског рата 1975. године, када је дошло до коначног уједињења Северног и Јужног Вијетнама, вијетнамске власти су некадашњу престоницу Јужног Вијетнама – Сајгон, преименовале у Хо Ши Мин. 
 
Десило се на данашњи дан.   
Коментари

Постави коментар

На Данашњи