Na današnji dan, 25. jula 1817. ubijen je Đorđe Petrović

Na današnji dan, 25. jula 1817, po povratku u Srbiju ubijen vođa Prvog  srpskog ustanka Đorđe Petrović - Karađorđe. On je posle sloma ustanka 1813. izbegao u Austriju, a zatim u Rusiju.
 
Karđorđe Petrović bio je vođa Prvog srpskog ustanka. Rođen je Viševcu 1768, a ubijen na današnji dan, u 25. jula 1817, u selu Radovanju kod Smederevke Palanke.
 
Kada su Turci početkom devetnaestog veka vršili mnoga nasilja nad srpskim narodom u Beogradskom pašaluku, a pogotovo kada su izvršili Seču kneževa u februaru 1804 godine, Srbi su odlučili da podignu ustanak protiv Turaka. Srbi su tada na sastanku ustaničkih vođa u Orašcu, 1804, za vođu ustanka izabrali Karađorđa Petrovića koga su Turci prozvali Karađorđe, što na turskom znači “Crni Đorđe”.
 
Đorđe Petrović se tokom Prvog srpskog ustanka pokazao kao sosoban vojskovođa i veliki državnik. Pod njegovim voćstvom, Srbi su odneli velike pobede srpskih ustanika u ratu protiv Turaka, kao što je bio boj na Mišaru ili osloboženje Beograda 1806. godine. Kada je ugušen Prvi srpski ustanak 1813, Karađorđe je izbegao u Austriju, iz koje je potom prešao u Rusiju. Sredinom jula, on se vratio u Srbiju kako bi ponovo podigao ustanka Srba protiv Turaka. Međutim, u noći između 25.i 26. jula 1817. godine, njega je u selu Radovanju, kraj Velike Plane, po nalogu srpskog kneza Miloša Oberenovića, ubio njegov venčani kum Vujica Vulićević. Miloš Obrenović je naručio ubistvo Karađorđa jer je od 1815 godine on posato srpski vazalni knez u Beogradskom pašaluku kada je priznavao vlast Turaka.
 
Desilo se na današnji dan!      

Коментари

Постави коментар

Јули