На данашњи дан 2. јуна 1882, је умро Ђузепе Гарибалди, славни италијански револуционар

На данашњи дан 2. јуна 1882, је умро Ђузепе Гарибалди, славни италијански револуционар, демократ, вођа националноослободилачког покрета за уједињење Италије. Родио с еу Ници 1807, а умро у Карпери 1882. године. Био је истакнути борац за уједињење Италије.

Гарибалди је у младости био морнар и често је путовао. Од пропасти Римског Царства у петом веку, токо читавог средњег века до живота Ђузепеа Гарибалдија, Италија је била расцепкана на безброј осамостаљених малих италијанских државица које су се све време међусобом бориле за превласт на Апенинском полуострву. Многе од тих малих италијанских државица налазиле су се од валшћу или утицајем старних држава Европе. Након неуспеле оружане побуне револуцијарног тајног удружење “Млада Италија” 1834, у циљу уједињења Италије, а чији је активни члан био и Гарибалди, он је био приморан да бежи из Италије у јужну Америку где се борио за независност Уругваја и Бразила. Када је 1848. године избила револуција у Италији, вратио се у домовину када се ставио на чело добровољаца који су учествовали у борбама против Француза и Аустијанаца који су на посредан начин владали великим делом Италије. Нако неуспеха у тим борбама прогнан је у прогонство, али се поново вратио у Италију 1859. године ратујући на страни Савоје. Међутим, и тада доживљава поновни пораз када је изнова принуђен да напусти Италију и оде у прогонство.

Упркос свему, после више деценија, ипак је дошло до коначног уједињења Италије и Гарибалди је посато народни посланик у италијанској народној скупштини. Његови добровољци које је Гарибалди предводио у борби за уједињење Италије били су храбри и прекаљени ратници који су поносно себе називали Гарибалдистима. Они су и дан данас за све Италијане симбол њихове борбе за слободу.
Догодило се на данашњи дан!
     
 

Коментари

Постави коментар

Јун