На данашњи дан 1. јуна 1958. године, Шарл де Гол је постао председник француске владе

На данашњи дан, 1. јуна 1958, прослављени гранцуски генерал из Другог светског рата, Шарл де Гол постао је председник француске владе.
Шарл Де Гол се родио у Лилу 1890, а умро у Коломбеу 1970. године.

На почетку Другог светског рата, у доба када је Француска капитулирала 18. јуна 1940. године пред незадживом инвазијом Хитлеровске војске на Француску, један млади генерал је преко радија из Лондона, позвао Французе да не пристају на пораз и да наставе борбу против нацистичког окупатора. Био је то Шарл де Гол, који је у Енглеској и Африци организовао покрет Слободна Француска и њену војску, која се раме уз раме са Савезниицима борила против Хитлерове војске. Већ током рата Де Гол је био толико популаран , да су га Французи 26. Августа 1944. Године тријумфално дочекали у ослобођеном Паризу. Тада је посат шеф привремене француске владе франуске Четврте републике. После рата је основао политички покрет франуских старнака десне провијенције “Покрет окупљања француског народа”, али како није имао политичког успеха на парламентарним изборима, 1953. године је званично распуштен.

Нанкон избијања Алжирске кризе, 1. јуна 1958. године, постао је председник француске владе, спровео референдум о промени устава земље, ограничио права парламента, ојачао извршну власт коју је равноправно поделио између председника владе и председника републике. Од 8. јануара 1959. године постао је председник Републике. Са тог положаја успео је да окаонча рат у Алжиру када је алжирском народу право на слободу и саносталност.

Десило се на данашњи дан!          
 

Коментари

Постави коментар

Јун