На данашњи дан 30. маја 1778. године умро је Франсуа Волтер

На данашњи дан умро је Франсуа Мари Аруе Волтер, француски филозоф, историчар и књижевник. Родио се у Паризу 21. новембра 1694, а умро у Паризу 30. маја 1778. године. Волтер је један од најзначајнијиј представника епохе просвећености и најпросвећенији мислиоц Европе осаманаестог века. Волтер је велики је противник средњовековног црквеног  клерикализма, а да при том није био атеиста, већ доследни деист.

У осаманестом веку у Француској се развио просветитељски покрет чији је основно обележје била борба против догматске средњовековне теологије римо-католичке цркве која је схваћена као главна кочница даљег друштвеног прогреса француског друштва. Просветитељи, француски филозофи у осаманаестом веку наглашавали су улогу разума који човек мора да користи у сагледавњу света који га окружује. Нужна употребе разума у животу сваког просвећеног човека, француски филозофи су прокламовали као основу рада државне управе у Француској, у законодавној, извршној и судској власти, као и сваке европске државе тога времена.

Волтер је тврдио да историја представља перманентни процес друштвеног напретка у коме разум у ствари води сталну борбу против неразуности. Наручиито је истицао улогу здравог разума у развоју људског друштва уопште. Био је један од најистакнутијих сарадника “Енциклопедије” коју је покренуо француски писац и филозоф Дени Дидро. Своја филозофска гледишта,  Волтер је изнео у романима : “Задиг”, “Миркомегас”, “Кандид”. Написао је и неколико књижевних дела : “Анријада” и “Девица Орлеанска.”  За собом је оставио и значајна историјска дела : “Век Луја XIV”,  “Оглед о обичајима у духу нација”, “Историја Карла XII”, трагедије : “Едип”, “Брут”, “Заира”, “Цезар”, “Меропа”, “Танкирд”, комедије : “Сењорско право”, “Нанина”, и научна дела : “Филозофска писма”, “Филозофски речник” као и многа друга своја дела.         
 
 

Коментари

Постави коментар

Мај