На данашњи дан 31. маја 1809. године на брду Чегар код Ниша погинуо је Стеван Синђелић

На данашњи дан, 31. маја 1809. године на брду Чегар код Ниша, у Првом српском устанку је погинуо Стеван Синђелић. Родио се у Грабовцу код Ћуприје ?1770/1771, а погинуо је на Чегру код Ниша 31. маја 1809. године. Велики је српски јунак из Првог српског устанка.

Од првих дана Првог српског устанка, Стеван Синђелић, као ресавски кнез и потоњи војвода је учествовао у свим припремама оружане побуне Срба у Ресавском крају. Већ у првим сукобима са Турцима разбио је Турке код Медвеђе, па су се они морали повући у Ћуприју.
Своју велику храброст Стеван Синђелић је показао у битци на Иванковцу 1805. године, услед чега је изабран за војводу.
Својим јунаштвом се истакао и у боју код Делиграда 1806. године.

Када су Турци поново навалили на устаничку Србију, Стеван Синђелић их је дочекао са својих три хиљаде Ресаваца и четири топа у шанцу на брду Чегар код Ниша. Одбио је четири турска јуриша, али како је бројнија турсака војска наставила да продире у српско утврђење, када је проценио да га је немогуће одбранити, он је заплио скалдиште муниције и изазвао експлозију у којој је погинуо са својим Ресавским јунацима и мноштвом Турака.
Доцније су Турци подигли “Ћеле-кулу”, коју су као опомену Србима, сазидану од лобања палих српских устаника у борби на Чегру, од 31. маја 1809. године. Кула се и дан данас налази на путу од Ниша за Нишку Бању.

Десило, догодило се на данашњи дан!                                    
 

Коментари

Постави коментар

Мај