На данашњи дан, 29. маја 1868. године убијен је кнез Михаило Обреновић

На данашњи дан, 29. маја по Јулијанском календару 1868. и  29. маја 1903. године, иронијом судбине двојица владара из династије Обреновић су изгубили животе у политичком атентату. Кнез Михаило 29. маја /11. јуна 1868. године, да би истог дана само тридесет пет година касније, 29. маја/11. јуна 1903. године у Мајском преврату, војном државном удару погубљени краљ Александар Обреновић и краљица Драга Машин.

Кнез Михаило Обреновић био је српски кнез (1839-1842) и (1860-1868). Био је син кнеза Милоша и кнегиње Љубице. Иако је наследио нарав свога оца да самовољно влада Србијом, кнез Михајло је остао упамћен у српској историји као велики дародавац и покровитељ многих најучених људи свога доба. Његовом заслугом је подигнута и данашња зграда Народног позоришта у Београду.
                        
Кнез Михаило је у два наврата био српски кнез. Први пут је то посато 1839, после повлачења са власти кнеза Милоша Обреновића и након смрти свога старијег брата Милана. У време када је Тома Вучић 1842. године подигао буну против њега и на српски кнежевски трон довео Карађорђевог сина Александра Карађорђевић, Михаило је напустио Србију и настанио се у Аустрији. У време свог избеглиштва, између 1842. и 1858. године, Михаило је пропутовао готово читаву западну Европу када је упознао њену културу, када је највише боравио у аустријској престоници Бечу. Тамо се сусретао са многим срским ученим људима тога доба када је обилато погао учене људе попут Вука Караџића, Ђуре Данаичића, Бранка Радичевића.

Када се 1858. године његов отац, кнез Милош Обреновић поново вратио на српски кнежевски престо, Михаило је преузео врховну команду над српском војском. Након смрти оца, 1860. године је постао је после 1842. године по други пут српски кнез. На Преображенској Народној скупштини одржаној у Крагујевцу 1861, Михаило је извршио бројне промене у уставном уређењу Кнежевине Србије када је ограничио надлежност Државног Савета (владе), укинуо независност у раду њених саветника (министра) и битно умањио компентенције Народне скупштине од када сви министри и државни чиновници за свој рад били одговорни само њему, а не влади и скупштини. Слобода штампе, политичког удруживања или јавног политичког окупљања није било. Заправо, Михаило је тиме озаконио своју ауторитативну владавину.

У вођењу спољне политике, кнез Михаило је поставио себи за циљ ослобађање Србије од вазалног односа коју је она тада имала према Турцима. У том смислу, он је Законом о народној војсци из 1861. године успоставио народну војску која је бројала педесет хиљада војника коју је снадбео најсавременијим науружањем чиме је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану. Искористивши инцидент на Чукур чесми из 1862. године када је су Турци из београдске тврђаве бомбардовали београдску варош, након петогодишњих дипломатских преговора са Турцима, Михаило их је без рата присилио да уклоне све своје војне гарнизоне из српских градова. Рачунајући на скори рат са Турцима, кнез Михаило је склапао војне савезе са Црном Гором, Грчком, и Румунијом. Са бугарским покретом који се борио за ослобађање Бугарске од турске власти, договорио је споразум о уједињењу Србије и Буграске у персоналну унију када би српски кнез постао и бугарски владар. Када је изненада приморао Милутина Гарашаниа да одступи са власти и приближио се Аустрији, изгубио је подршку Русије. Иако га су Аустријанци одвраћали од  рата са Турцима, он је доследно припремао српску војску за престојећи рат против Османлијског царства. Убијен је приликом шетње у Кошутњаку 11. јуна 1868. године.

Кнез Михајло је једна од најтрагичнијих личност српске историје. Иако веома учен и образован човек када је убрајан у најпросвећеније владаре Европе свога времена, његов апсолутистички начин владавине му је створио многе непријатеље који су против њега стварали завререничка удружења. Једна од завереничких група који се декларисала као приврженици Карађорђевићевца у Кошутњаку код Београда су извршили атентат на кнеза Михаила и убили га. Тиме је Србија изгубила једног од најталентованијих и образованијих владара кога је Србија икада имала.
 
Догодило се на данашњи дан! 
Коментари

Постави коментар

Мај