На данашњи дан, 28. маја 1879. рођен је Милутин Миланковић српски и југословенски научник

На данашњи дан, 28. маја 1879. године рођен је Милутин Миланковић српски и југословенски математичар, астроном и геофизичар светског гласа. Родио се у славонског граду Даљу, у Аустро-Угарској, (у близини ушћа реке Драве у Дунав) 28. маја 1879, а умро у Беогарду 12. децембра 1958. године.

Творац је теорије о померању Земљаних полова.
Милутин Миланковић је постао доктор наука веома млад као двадесетпетогодишњак када је научну титулу грађевинског техничара стекао у Бечу 1904. године. У току свог плодног научног рада, који је трајао више од педесет година, Миланковић је предавао механику, небеску механику и и теоријску физику на Београдском Универзитету. Својим преглачким научним радом постигао је резултате који су га учинили познатим научником у читавом свету. Он је био творац математичке теорије о климе на Земљи и померању Земљских полова.
Био је члан многих наших и страних научних институција, међу којима је био члан и потпредседник Српске Академије Наука и Уметности у Беогарду, Немачке Академије Природњака у Халеу и дописни члан многих других академија и научних друштава.

Миланковићево дело обухвата седамдесет научних радова, монографија, уџбеника и популарних списа. Његови најзначајнији радови су из области свемирске физике, геофизике и небеске механике. Дао је нова објашњења распореда сунчевих радијација на површинама планета, као и тока климатских промена у геолошкој прошлости Земље. Писао је научно популарне књиге, у жељи да астрономију као науку учини приступачну свима онима који се нису стручно њоме бавили. Једна од таквих његових  књига носи наслов “Кроз васиону и векове”.

У знак признања великом научнику светског гласа, по Миланковићу је назван један кратер на Месецу, један на Марсу и једно небеско тело. Примењујући сложене математичке прорачуне астрономских појава, Миланковић је веома успешно урадио изједначавање Грегоријанског и Јулијанског хришћанска календара. Његово решење је усвојено на Сабору православних цркава у Цариграду 1923. године, али на жалост до његове примене никада није дошло.
Догодило се на данашњи дан!

 

Коментари

Постави коментар

Мај