На данашњи дан, 27. маја 1964. умро је Пандит Џавахарал Нехру, индијски државник

На данашњи дан, 27. маја 1964. умро је Пандит Џавахарал Нехру, индијски државник. Родио се у Алахабаду 14. новембара 1889. Уз Махатму Гандија био је најистакнути борац за ослобођење Индије од британског колонијалног ропства.

Индија, једна од највећих држава Азије, била је од средине османаестог до средине двадесетог века у колонијалном ропству Велике Британије. Нехру се школовао у Великој Британији, где је завршио Универзитет у Кембриџу где је диоломирао природне и правне науке. Многи угледни Индуси су са краја деветнаестог и почетком двадесетог века активно учествовали у индијском ослободилачком покрету који се залагао да Индија стекне пуну државну независност од Велике Британије. Велики узор Нехру је био његов отац Мотилал који је такође активни борац за индијску независност.

Након повратка са својих студија из Енглеске у Индију, Нехру је упознао Махатму Гандија када је са њим активно суделовао у ослободилачком покрету Индијаца против британских колонијалних господара. Како није делио уверење Махатме Гандија за пасивни отпор у борби против британске колонијалне управе у Индији, са своје стране је спроводио све рапосложива средства у борби против Енглеза. Услед своје упорне борбе против британских власти, Нехру је често био хапшен и затваран. Хапшен је девет пута од стране енглеске колонијалне управе, док је енглеским затворима широм Индије провео чак тринаест година.  Залагао се потпуну национализацију индијске индустрије, за поделу земље оним који је обрађују и за потпуну независност индијског потконтинента од власти Велике Британије.

У предвечерје Другог светског рата, јавно је испољавао своје нерасположење против политике фашистичке Италије и нацистичке Немачке у тадашњој Европи. Када су Енглези после Другог светског рата Индији дали делимичну независност 1946. године и одпочели припреме за своје повлачење из Индије, Нехру је позван да као премијер оформи привремену индијску владу. Као привремени премијер Индије, он је успешно организовао прелазак Индије са британске колонијалне управе на њеном путу стицања потпуне државне независаности. Када је последњи контигент британске војске напустио индијско тло, он је изабран за првог премијера независне Индије и њеног истовременог првог министра спољних послова. Када је 1950. године, Индија постала Република, Нехру је остао на функцији председника индијске владе до своје смрти 1964. године. У својој спољној политици, Нехру је настојао да очува неутралност Индије у Хладном рату. У склaду са том политиком, Нехру је са југословенским председником Јосипом Брозом Титом и египатским председником Гамал Абдел Насером основао Покрет несвртаних земаља.
Дoгодило се на данашњи дан!     

 

Коментари

Постави коментар

Мај