На данашњи дан, 26. маја 1469. рођен је португалски морепловац Васко да Гама

На данашњи дан, 26. маја 1469. године  је рођен португалски морепловац и истраживач Васко да Гама. Родио се у Синесу 26. маја 1869, а умро у луци Кочин у Индији 24. децембра 1524. године.

Дуго времена током историје средњег века, међу европским морепловцима било је распрострањено уверење да се поморским путем око југа Африке може стићи до далеке и богате Индије. Први који су се решили да се упусте у ту експедицији били су Португалци, мали, храбри и поносит поморски народ са крајњег запада европског континента. Они су увидели из свих претходно покренутих експедиција својих одважних морепловаца и истражитеља попут принца Хенриха Морепловца, Дијега Кауна, Бартоломеја Дијаса или Педра Ковиљана, да се Африка може  опловити око крајњег југа Црног континента – Рта добре наде.

Португалски краљ Мануел I Срећни поверио је до тада мало познатом морепловцу Васку да Гами, поморску експедиција која би поморским путем обишла југ Африке како би стигла у Индију. У том циљу, поверена му је на управу поморска флота која се састојала од четири брода коју је чинила поседа од сто седамдесет људи. Она је испловила из Лисабонске луке 8. јула 1497. године, када је 22. новембра опловила Рт добре наде и стигла до обала источне Африке када упловљава у Индијски океан. Васко да Гама тада сусреће бројне флотиле муслиманских трговаца који нису ни мало равнодушни када су угледали португалске поморске бродове, јер су они све до тада господарили целим Индијским океаном. Међутим, краљ Мелиндсе (данас Малинди, у Кенији) даје Васку да Гами једног индијског крмароша који је користећи се монсуном Португалце одводи до индијског града Каликута (данас Кожикоде, граду у савезној индијској држави Мадрасу). Путовање португалске флотиле из Мелиндсе у Кенији у Каликут у Индији трајало читавих двадесет шест дана од 24. априла до 19. маја 1498. године. Том приликом Васко да Гама је чак успео да склопи и трговачки уговор са једним локалним индијским раџом (кнезом) коме славни Португалац нема богзна шта да му понуди за узврат. Међутим, Васко да Гама, који се задовољава успешношћу своје покренуте поморске експедиције, обележава у своје географске мапе свој пређени поморски пут из Лисабона до Каликута, када само мисли да се што пре врати у своју португалску домовину.

Својим другим путовањем који је покренуо за Индију, Васко да Гама је потврдио свој ранији пут за Каликут, којим је касније пловило више португалских бродова у експедицији Дијега Лопеза де Секвеира и Антонија и Франциска Д’Aбреа који откривају поморске путеве за југоисточну Азију. Тако су најзад успостављене трговачке везе између Европе и јужне и југоисточне Азије, што је није имало за свој крајњи циљ успостављање  размене трговачких добара, већ су њихови контакти допринели размени културних добара између европских и азијских народа.

Догодило се на данашњи дан!            

 

Коментари

Постави коментар

Мај