На данашњи дан, 24. маја 1543. умро је Нилола Копернк.

На данашњи дан, 24. маја 1543. одине у Фраунбургу умро је Нилола Копернк. Родио се у Турњу 19. фебруара 1473. године. Велики реформатор астрономије, творац тзв. Хелиоцентричког система у васиони.
 
Никола Коперник је студирао права и медецину, био је и свештеник, али га је астрономија недољиво провлачила, па је цео свој живот посветио у њеном проучавању. У његово доба се вероавло да је планета Земља непомична и да се налази у средишту васионе, када се се Сунце и планете окрећу око Земље. Такво учење астрономије у средњовем веку се називало  геоцетричним системом чије је научно утемељење поставио још у античком добу грчки астроном Птоломеј.
 
Како је Никола Коперник током целог свога живота посматрао небеска тела, он је непобитно установио да се Земља окреће двоструко, око своје сопствене осе и око Сунца, чиме је доказао да је Сунце средиште наше васионе. Тиме је Никола Коперник установио хелиоцентрични систем кретања небеских планета у свемиру. Да не би дошао у сукоб са ауторитетом римо-католичке цркве која је пропагирала геоцентрични систем као једино допуштено научно мишљење у средњем веку, Коперник је своје научно откриће објавио тек четдесет година пошто га је открио, пред своју смрт. Први који се јавно сложио са хелиоцентричним системом је био Италијан Ђордано Бруно, услед чега га је католички инквизициони суд послао на ломачу, када је услед својих научних уверења био жив спаљен на ломачи. Његов земљак, астроном Галилео Галилеј, такође је прихватио и развио хелиоцентрички систем Николе Коперника због чега га је прогањала римо-католичка црква. Међутим, под претњом  цркве, он је морао да се јавно одрекне учења Николе Коперника назвавши га научном заблудом.

На тај начин, и поред свих оспоравања цркве, Никола Коперник је ударио научне темеље савремене астрономије која су утрла пут открићима Јоханеса Кеплера и Исака Њутна о кретању небеских тела у свемиру. Чак шта више, како је Коперникова хелиоцентрична теорија имала све више приврженика, римска црква је потом 1616. године забранила да се објављују сва научна дела која су имала хелиоцентрични систем  као основу популисања астрономске науке. Савремена наука је потврдила као веродостојно Коперниково учење, па данас свако зна да Земља није центар васионе и да се она сама око себе окре

Коментари

Постави коментар

Мај