На данашњи дан, 23. маја 1430 године, након битке код Компијења заробљена је Јованка Орлеанка

На данашњи дан, 23. маја 1430 године, након битке код Компијења, француска национална херојина у рату против Енглеза, након што је само месец дана раније одогнала енглеску опсаду града Орлеана, пала је у зарољеништво Бургуђана, непријатеља Француза и савезника Енглеза. Њу су Бургуђани потом предали Енглезима који су је извели пред инквизициони суд у граду Руану који ју је осудио на смрт и спалио на ломачи.    

Жан д’Арк, код нас познатија као Јованка Орлеанка, је француска национална јунакиња из историјске епохе Стогодишњег рата. Родила се у Домремију 1412, а спаљена на ломачи у Руану 1431. године. Својом одважношћу и  храброшћу допринела је протеривању Енглеза из Француске, када су у време феудалног Стогодишњег рата (1337-1453) Енглези освојили велики део Француске.

Још од времена француског војводе Хенрија II Плантагента који је 1154. године постао краљ Енглеске, а да је био уједно и вазал француског краља Луја VII, након изумирања старе француске династије Капета 1328, поставило се питање дали право на француску круну имају енглески Плантагенти или династија Валоа, непосредни сродници Капета? То је био главни узрок избијања Стогодишњег рата између Француза и Енглеза (1337-1453). То је био најдужи рат у историји средњег века. Како су енглески Плантагенти одбијали да признају династију Валоа за легитимне краљеве Француске избио је рат. Плантагенти су тада повели освајачи рат у Француској у намери да постану краљеви Енглеске и Француске. Током рата Французи су претрпели неколико великих војних пораза код Кресија 1346, Поатјеа 1356 и Аженкура 1415. Тада су Енглези успели да освоје велике делове северне и западне Француске и чак да завладају и Паризом. Сурова владавина Енглеза над Француском, код покорених Француза је изазвала покрет на устанак против енглеских освајача. Предводник отпора Француза 1429. против Енглеза постала је Јованка Орлеанка чији се устанак претворио у ослободилачки рат Француза који су за кратко време до 1453. године протерали Енглезе из читаве Француске.

Јованка Орлеанка је потицала из сељачке породице. Њој је пошло за руком да француског краља Шарла VII (1422-1461) убеди да се стави на чело устанка када би преводио Французе у борби против Енглеза. Она је изашла пред њега и испричала му сан како је “чула глас са неба” да баш она поведе Французе и ослободи град Орлеан кога су опседали Енглези. Како је краљ Шарл поверовао Јованкином провиђењу, поверио је Јованки команду над војним одредом од осам стотина витезова када је Јованка присилила Енглезе  да напусте опсаду Орлeана 29. апила 1429. године и поразила их код Патеа. Након те победе француског оружја, она је испратила француског краља Шарла до града Ремса где је он крунисан старом краљевском круном француских краљева. Међутим, 1430, она је у бици код Компјења пала у руке Бургунђана, непријатељa француског краља који су били савезници Енглеза.

Из суревњивости Бургунђана према успесима француске војске у започетом рату против Енглеза, они су Јованку предали Енглезима који су је живу спалили на градском тргу у Руану када су је прогласили “вештицом”. Упркос њеној трагичној смрти, устанак Француза против Енглеза, кога је подигла Јованка Орлеанка, претворио се у партијотски рат када су за нешто више од двадесет година од њене смрти Французи протерали Енглезе из целе Француске што је уједно представљао и крај Стогодишњег рата 1453. године. Последњу територију којом су владали Енглези у Француској био је град Кале. Он је пао у руке Француза тек 1559. године.Догодило се на данашњи дан!               

 

Коментари

Постави коментар

Мај