На данашњи дан, 16. маја 1532. шпански конкистадор (освајач) Франасиско Пизаро искрцао се у Перу

На данашњи дан, 16. маја 1532. године,  шпански конкистадор (освајач) Франасиско Пизаро искрцао се са малом групом својих војника на северну обалу Перуа. Савладавши отпор Инка Индијанаца, он је разорио државу Инка и освојио данашњи Перу.

Шпански краљ Карлос V Хабсбуршки, послао је два неписмена и свирепа конкистадора Франсиска Пизара и Дијега де Алмагра да освоје богате пределе Јужне Америке уз обећање да ће их посатвити за гувернере свих земаља које они буду освојили у његово име. У том циљу, двојица шпанских војсковођа, одабрали су малу, безобзирну али добро науружану и обучену групу шпанских војника који су својом лукавством, смелошћу и издржљивосшћу заузели пространу земљу Инка Индијанаца.

Они су дошли у јужноамеричку државу Инка у време када у њој 1527. године, после смрти Упана-Капака, последњег највећег краља Инка, у Перуу избиле борбе за упражњени краљевски престо. Како је умрли краљ оставио власт двојици својих синова - Уаскару, који га наслеђује, и Атахуалпи, ванбрачном сину једне принцезе из области Кита, у данашњег Еквадору, то има за последицу избијање суровог грађанског рата у Инка краљевству. Атхуалпа устаје против свог полубрата Уаскара, кога је потукао и заробио.

Како је Франсиско Пизаро био обавештен о свему томе, он се искрцао са малом групом војника на северну обалу Перуа. Убрзо потом, Шпанци освајају утврђења Инка, Тумбес и Пиуру, када Пизаро одлази са сто шездесет својих војника у утврђење Кахамарку како би се сусрео са краљем Инка Атахуалпом који се у њему налазио са главнином своје војске. Када му Атахуалпа долази у посету, Шпанци га заробљавају када од Инка траже велики откуп за његово избављење. Инке исправа не знају шта да раде, али по налогу Атахуалпе скупљају велику количину злата и сребра који за Инке нема никакву материјалну, већ ритуалну вредност. Како би удовољили жељама Шпанцима и избавили свога краља Атахуалпу из заточеништва, они су брзо испунили једну одају пуну злата, а другу пуну сребра.

Уместо његове обећане слободе, Шпанци изводе Атахуалпу пред “суд” под изговором да је наредио да се убије његов полубрат Уаскар, што никада није доказано. Након пародије од “судског процеса” Атахуалпи је било пресуђено да је крив, када је над њим била извршена смртна пресуда. Након тог догађаја, анархија захвата цео Перуу када у новембру 1533. године Франсиско Пизаро на челу своје омање војске улази у престоницу Инка – Куско. Њено освајање је било обележено пљачкањем и рушењем свега, од храмова до уметничких предмета и скрнављењем старих Инка гробница. Међутим убрзо потом, између шпанских војсковођа Франсиска Пизара и Дијега де Алмагра долази до раздора.

Многа потоња насиља довешће до смрти и погубљења свих шпанских конкистадора који су освојили Перу. Како је Француско Пизаро убио свога саборца и супарника Дијега де Алмагра, његов син наређује да се Франсиско Пизаро погуби. Он је по његовом налогу ухваћен погубљен Лими, у граду који је сам основао. Данас је Лима главни град јужноамеричке државе Перу. Перуанска престоница Лима је између 1572. и 1824. године била блистава колонијална метропола Вице-Краљевине Нове Кастиље како се у колонијалном периоду називао Перу.

Десило се на данашњи дан!                       

 

Коментари

Постави коментар

Мај