На данашњи дан 13. маја 1787. године у Аустарлију су стигли први европски “досељеници”

На данашњи дан, 13. маја 1787. године, први бродови са робијашима кренули су из Енглеске према новој енглеској колонији Аустарлији која је тада служила као енглеска кажњеничка колонија. Они су тако постали први европски “досељеници” на аустралијском континенту.
У старом и средњем веку за Аустралију се није знало, али се ипак претпостављало да у јужним морима постоји копно који су средњевековни географи називали на латинском Tеrra australis incognita. Нема сумње да су пре Европљана још током старог и средњег века у Аустралију долазили становници Индонежани и насељеници Океаније Микронежани, Меланежани и Полинежани. До њених северних обала допрли су од Европљана најпре Португалци и Шпанци. Шпански морепловац Де Торез је први почео са откривањем њених подручија (око 1606). Са подробнијим истраживањима аустралијских обала почели су Холанђани 1642 – 1644. године, чији је морепловац Абел Јон Тасман, опловљавајући Аустарлију са севера, запада и југа, дошао до јединог данашњег аустралијског острва Тасманије, које је по њему и добило своје име. Имајући већ од раније у свом колонијалном поседу богата Индонежанска острва, Холанђани се нису много интеросовали за екононско искоришћавање релативно неплодне и безводне Аустралије.
Енглески морепловац Џејмс Кук је тек 1170. године подробније испитао обале Аустарлије и прогласио за енглески посед. Прва енглеска насеодбина Порт Џексон, данашњи Сиднеј, основана је 26. јануара 1788. године од енглеских осуђеника. Крајем XVIII века и током прве половине XIX века досељавају се многи колонисти из Европе, наручито Енглези. У то време се формирају и самоуправне колоније које су данас савезне аустарлијске државе : Нови Јужни Велс (1788), Тасманија (1825), Западна Аустралија (1829), Јужна Аусралија (1835-1837), Викторија (1851), Квинсленд (1859) и Северна Територија (1863-1864). Почев од 1855. године све британске колоније у Аустарлији стичу толику самоуправу да се у свакој од њих постепено образују посебнe самоуправнe владe са својим властитим парламентом. Најзад су све колоније договориле да у циљу одбране својих властитих интереса и права образују 1. јанура 1901. године Аустралијски Савез. Први јануар се тако у Аустарлији прославља као државни празник на успомену на дан када је настала Аустралијска Федерација. Аустралијски Савез су првобитно чиниле шест некадашњих британских колонија у Аустралији, осим Севене територије која је Аустралијској Федерацији приступила тек десет година касније 1911. године. Тада је Аустралија и формално од Велике Британије добила статус британског доминиона (односно статус независне британске колоније).
Данас је Аустралија парламентарна савезна држава, монархистичког облика владавине. Она припада Комонвелту – Британској заједници народа кога чини државни савез свих некадашњих колонија Велике Британије у свету. Британску круну у Аустарлији заступа генерални гувернер кога бира енглеска краљица на мандат од пет година кога претходно изабере тајним гласањем аустралијски савезни парламент у који је смештен у главном граду Аустарлије – Канбери.
Десило на данашњи дан!

 

Коментари

Постави коментар

Мај