На данашњи дан, 12. маја 1884. године у Прагу је умро чешки композитор Бедржих Сметан

На данашњи дан, 12. маја 1884. године у Прагу је умро чешки композитор Бедржих Сметана, диригент и пијаниста, најзначајнији представник и зачетник чешког музичког национализма. Рођен је 2. марта 1824. године у Летомишлу у Чешкој, тада Хабсбушком Царству.

Творац је чешке националне опере и ненадмашан мајстор симфонијске опере. Како је живео у деветнаестом веку, у време бујања националног идентитета свих европских народа, развој националне самосвести свог чешког народа, он је својим неуморним радом допринео стварању аутохтоног чешког националног музичког идентитета. Тим пре је његов свеукупни музички рад био наручито значајнији јер се у деветнаестом веку, у добу у коме је Бедржих Сметана живео и стварао, његова чешка домовина налазила у принудној државној заједници Хабсбуршке монархије која је тада гушила индивидуалност  свих осталих, па и чешког народа. У циљу поновног успона чешког родољубља, он је око себе окупљао младе чешке тада још неафирмисане музичке уметнике који би заједно са њим радили на изградњи чешке музичке школе која би промовисала културу чешког народа.

На почецима своје уметничке каријере, имао је жељу да постане пијаниста, али је уместо тога постао предавач музике када је отворио своје две музичке школе, али како није имао довољно ученика, био је приморан да их затвори. Када добија позив из Гетеборга у Шведској да биде наставник клавира, прихвата позив и сели се у Шведску, када у истом граду убрзо постао и диригент Гетеборшке Филхармоније. По свом повратку у земљу, у Прагу отвара своју музичку школу када се бави педагогијом, дириговањем и компоновањем. Диригент Прашког националног позоришта постаје 1866. године.  Био је и музички критичар у новина “Народни лист”. Међутим, како је оглувео 1874. године, он се повлачи из јавног живота, када компонује своја музичка дела на темама из легенде, историје и националног фолклора чешког народа.     
Главна дела су му : опера “Продана невеста” која му је донела велики успех, потом опера “Далибор” је такође постала врло популарна, “Либуша”, “Пољубац” и многе друге. Циклус синфонијских поема “Моја домовина”, обухвата чувену симфонијску поему “Влтава” и гудачки кватрет “Из мога живота”, када при то компонује и бројне клавирске и камерне комозиције. Како је Сметанино целокупно музичко стваралаштво обиловалао народним мотивима, он се и дан данас, пре свега сматра чешким националним композитором.

Десило се на данашњи дан!     

 

Коментари

Постави коментар

Мај