На данашњи дан 10. маја 1497, италијански морепловац Америго Веспучи кренуо је у Нови свет

На данашњи дан 10. маја 1497, италијански морепловац Америго Веспучи кренуо је у своје прво путовање у Нови свет (данашњу Америку, која је по њему и добила своје име). Када је допловио до обала Хондураса у Средњој Америци и Бразила у Јужној Америци, први је од Европљана схватио да је Кристофер Колумбо открио нови континент који се налази између Европе и Азије.

Америго Веспучи је рођен 9. марта 1454. године у тосканском граду Фиренци, граду на северу Италије. Био је славни италијански морепловац и истраживач. Умро је 22. фебруара 1512. године у шпанском граду Севиљи. По његовом латинском псеудониму, Америкус, северна и и јужна Америка су добиле своје географско име. Био је савременик и земљак још славнијег Ђеновљанина Кристофера Колумба. Пошто је 12. октобра 1492. године открио Велике и Мале Антиле у Карипском мору (Карпска острва смештена између Северне и Јужне Америке), Кристофер Колумбо је још дав пута (1493 и 1498-1500) пловио до средњоамеричких острва и до америчког копна. Амриго Веспучи је био у почетку трговац који је снадбевао бродове који су пловили ка далеким земљама и сањао о томе да обиђе новооткривени континент који је открио његов италијански  саплеменик.

Како је од 1490. године, био је у служби португалског, па потом шпанског краља, он је преузимао је неколико путовања у Нови свет (1497, 1499, 1501, 1503) и стигао је до обала Средње и Јужне Америке.
Захваљујући његовим описима новог континета и карата које својеручно цртао и слао их у својим писмима фирентинском владару Лоренцу Медичију - Лоренцу Величанственом (1478-1492) и истакнутом државнику Фирентинске Републике Пиеру Содеранију (1450-1522), Европљанима је била јаснија слика Новог света. По Веспучијевом латинском имену Americus, 1507. године, немачки картограф Мартин Валдемилер, земље новог света у својим мапама је уписао под именом Америка (America), што је касније и усвојено. У жељи да сачувају успомену на Колумба, стварног откривача новог континента, Шпанци су 1510. године дали име једном свом тадашњем поседу у Јужној Америци – Колумбија – која је данас истоимена латиноамеричка независна држава.  
                                                
Десило се на данашњи дан!

 

Коментари

Постави коментар

Мај