На данашњи дан, 9. маја 1945. побеђен фашизам у Европи

Девети мај је међународни празник мира када се обележава сећање на победу Савезника (САД, Велике Британије, Француске и Совјетског Савеза) у Другом светском рату над оружаним снагама фашистичке Немачке.

Тог дана, поражена војска Немачке потписала је своју безусловну капитулацију када је окончано шестогодишње трајање Другог светског рата (1939-1945).
Потисивање капитулације Немачке претходиили су догађаји од 25. априла 1945. године, када је совјетска Црвевна армија опколила немачку престоницу Берлин и почела да уништава последње војне одбране престолног града, у време док су се на реци Елби истог дана сусреле њене јединице са претодницом америчке савезничке војске.

У време када су последњег дана априла, Адолф Хитлер и Јозеф Гебелс извршили самоубиство у Берлину, а Црвена армија продрла до зграде Рајхстага, на коју су сутрадан 1. маја 1945. године, њени борци истакли Својетску црвену заставу, извршене су последње борбе са немачком опкољеном групом војника који су пружали свој последњи оружани отпор. Следећег дана, 2. маја 1945, Црвена армија је заузела цео Берлин, а западни савезници град Либек. У Холандији је 4. маја потписана безусловна капитулација свих оружаних снага у земљама Бенелукса, а дан касније је избио оружани устранак Чеха у Прагу.

Седмог маја, у граду Ремсу, у Француској, 7. маја 1945, потписан је претходни протокол о безусловној капитулацији свих немачких оружаних снага у Француској, а сутрадан, 8. маја, у присуству Савезника, представника четири сила победница, САД, Велике Британије, Француске и Совјетског Савеза, званично је потписан пакт о безусловној капитулацији свих ненмачких оружаних снага, са важношћу од 9. маја.

У име совјетске врховне команде, акт о безусловној капитулацији Немачке, потписао је маршал Жуков, у име Врховне команде савезничких снага (САД, Велике Британије и Француске) – маршал авијације Артур Тедер. У име Немаца акт је о капитулацији је потписао , на основу претходног овлашћења адмирала Деница, фердмаршал Вилхелм Кајтел. Потписивање безусловне капитулације свих оружаних снага Немачке, 9. маја 1945. године званично је окончан Други светски рат.

Од тог дана, већ већ шездесет девет година се обележава победа слободарске Европе и читавог света над фашизмом и нацизмом. Тог дана, у Москви се сваке године одржава велика војна парада свих родова оружаних снага Руске Федерације (раније, до 1991. године, оружаних снага Совјетског Савеза).   

Десило се на данашњи дан!               

 

Коментари

Постави коментар

Мај