На данашњи дан, 6. маја 1856. родио се Сигмунд Фројд

На данашњи дан, 6. маја 1856. године, родио се аустријски начник, лекар-психијатар Сигмунд Фројд. Родио се у граду Фрајбергу 6. маја 1856, а умро у Лондону 23. септембра 1939. године.

Био је професор неуропсихијатрије на Универзитету у Бечу и оснивач психоанализе. Како је био по рођењу Јеврејин, након доласка нациста на власт у Аустрији, пред сам почетак Другог светског рата, емигрирао је у престоницу Енглеске, Лондон, где је и умро.  
Медецина је наука или вештина односно “уметност” лечења болести у циљу одржавања здравља људи. Медецина, за разлику од хирургије, настоји да телесне и душевне болести пацијента лечи на тај начин што ће им давати прописане лекове.

Психијатрија је једна од грана медецине која се бави проучавањем и лечењем душевних болести људи. Лекар који се бави лечењем душевних болести назива се психијатар.  
У лечењу душевних болести људи, који се често погрешно назива и “лудилом”, аустријски лекар Сигмунд Фројд настојао је да научним методама открије скривене узроке настајања психијатријских обољења у сваком човеку.

Фројд је као научник изумео посебни начин лекарских прегледа када је свим својим обелелим пацијентима постављао своја унапред смишљена питања којим би их подстицао да причају о себи. Фројд је кроз причање својих пацијената, подробно записивао њихове животне приче, када је кроз њихове “исповести” могао боље да упозна њихову структуру личност и најбоље спозна шта их највише мучи. На тај начин, а да пацијент тога није био ни свестан, Фројд је могао појединачно да одреди од којих “комплекса” болују његови пацијенти који су га посећивали у његовој лекарској ординацији. Добијене одговоре својих пацијента на своја унапред постављана питања, Фројд је брижљиво записивао проучавао и тумачио консултујући бројну научну психијатријску литературу похрањену у бројним књигама које је имао у својој библиотеци своје лекарске ординације. Након подробне анализе “исповести” свих својих пацијента, Сигмунд Фројд је лакше могао да својим пацијентима предложи одговарујућу терапију и препише им одговарајући лек.

Тако је Фројд поставио темеље посебне “научне дисциплине” у психијатрији, која се назива психоанализа. На основу подробне психоанализе, Фројд је научно доказао да сви људски “коплекси” настају из пригушених и потиснутих осећања и неостварених жеља које сваки човек током живота потискује из свесног животног стања у несвесно стање, па се услед тога стварају “коплекси”. Да би се сваки човек ослободио својих “компекса”, потребно је да уз помоћ свог психијатра открије све своје емоцијоналне доживљаје и све своје неостварене животне жеље и врати их из своје подсвести и свест. Према учењу Фројда, најчешћи узроци настајању “комплекса” код људи јесу сексуални нагони који најчешће потискују, што је узрок настајању највећег броја душевних обољења свих људи.

Објавио је велики број дела из психоанализе чиме је утицао на развој психијатрије више него иједан научник свога доба. Главна дела су му : “Увод у психоанализу”, “Уз психотерапију свакодневног живота”,  “Тотем и табу” “Тумачење сна”, “Ја и он” и др. 

Десило се на данашњи дан!  

 

Коментари

Постави коментар

Мај