На данашњи дан, 3. маја 1469. родио се Николо Макијавели

На данашњи дан, 3. маја 1469. године, родио се италијански државник, политичар, историчар и дипломата Николо Макијавели. Родио се, живео, радио и умро у главном граду Тоскане, Фиренци 1527. године. У историји је остао познат као писац свог дела “Владалац” у коме је образложио своје политичко схватање “да циљ оправдава средство”.
 
Током раног и позног средњег века (између петог и петнаестог века) и Новог века (између петнаестог до седмадесертих година деветанестог века), Италија није постојала у облику какву је данас познајемо. На Апенинском полуострву су све до уједињења Италије 1871. године, постојао је велики број малих државица-градова које су се међусебно бориле за своју политичку и војну превласт. Једна од најмоћнијих италијанских државица у петнаестом веку била је Република Фиренца која је обухватала територију данашње Тоскане на северозападу Италије.
 
Николо Макијавели је после прогонства Флорентинске владарске династије Медичи, у доба када је она проглашена за републику, постао њен државни секретар (секретар Савета десеторице), обављајући функцију која би данас одговарала првом министру (председнику владе). Положај који је заузимао, Николи Макијавелију је омогућио да много путује и упозна многе владаре, државнике и политичаре, међу којима га је наручито импресионирао Чезаре Борџија. Та историјска личност је Николу Макијавелија навела да напише своју књигу под насловом “Владалац”. У њој је Макијавели описао шта мисли о томе какав човек треба да буде не би се домогао највише власти у једној држави и шта он треба да уради како би стечени државни положај могао да што дуже да сачува. По Николи Макијавелију, сваки државник мора да је дволичан, немилосрдан и лажљивац – јер “циљ оправдава средство”. У циљу његовог одржавања на власти, ако се нека политичка одлука не може остварити путем закона једне земље, њу треба спровести и силом.
 
Такво схватање данас се назива макијавелизам. Он је настао у одређеном тренутку током позног средњовековног доба историјског развитка у Италији. Макивелизам је отуда и поникао у специфичним политичким и друштвеним околностима разједињеног Апенинског полуострва у петнаестом веку. То је био облик владавине већине тадашњих италијанских владара, који су у циљу јачања своје властите владрске моћи, успостављали апсолутистизам као као неограничен систем власти без обзира на то да ли је то било у корист или на штету по народ коме су они владали.
 
 
Коментари

Постави коментар

Мај