На данашњи дан 1789. године Џорџ Вашингтон је изабран за првог председника САД

На данашњи дан, 30. априла 1789, Џорџ Вашингтон изабран је за првог председника Сједињених Америчких Држава.
Родио се у Вирџинији (Бриџс Крику) 1732, а умро у Маунт-Вернону 1799. године.

Амерички национални јунак, члан Континентаног Конгреса САД и главнокомадујући војске америчких колониста у рату за ослобођење и независност тринаест британских колонија од Енглеске (1775-1783), први председник Сједињених Америчких Дражава.

Тринаест енглеских колонија у Северној Америци су биле некада колоније Велике Британије. Током времена, односи између Енглеске и њених прекоморских колонија у Северној Америци су се током осамнаестог века стално погоршавали, тако да је на крају 1775. године дошло до оружане побуне тринаест енглеских колонија против њене метрополе у Лондону. Борба северноамеричких енглеских колонија за независност од британске круне у историји нам је добро позната под називом Америчка Грађанска Револуција (1775-1783), када су из тог рата енглеске колоније изашле као победнице. Удружене у САД, оне су прве у нововековној историји прокламовале републикански облик свога државног уређења. У таквој Републици сва власт у САД  била је стриктно подељена на три независне гране државне управе на : законодавну (власт парламента, Конгреса), судску (власт судова) и извршну власт (власт владе САД која је оличена у функцији председника Републике). Први прдседник Сједињених Држава постао је Џорџ Вашигтон.

Џорџ Вашингтон је амерички национални јунак из времена Америчке Грађанске Револуције и први председник САД (1789-1797). Потекао је из имућне фармерске породице из Вирџиније. Као члан Континеталног конгреса (скупштине побуњених енглеских колонија током Америчке Револуције), њега је представнички парламент енглеских колонија у Северној Америци 1775. године изабрао за главнокомадујућег генерала у рату америчке војске за ослобођење и независност тринаест британских колонија од власти Велике Британије. Током Америчке Грађанске Револуције, Џорџ Вашингтон је водио тежак и исцрпљујући рат тринаест побуњених енглеских колонија у њиховој борби са далеко надмоћнијим војним снагама Велике Британије. Приликом готово свих сукоба са надмоћнијом британском војском, свима је изгледало да ће војска побуњених енглеских колонија бити поражена и сама револуција угушена. Међутим, захваљујући издашној војној и финанцијској помоћи Француске која је помогла америчке устанике, желећи да порази свог главног непријатеља у Европи, Велику Британију, америчка револуција је изнедрила стварање САД. Након добијене помоћи у новцу и оружију од Француске, Џорџ Вашингтон је захваљујући успешној реорганизацији америчке војске и својој тактичкој војној умешности у вођењу рата, све своје почетне војне поразе пертворио је у победоносне битке америчких трупа у борбама против колонијалне војске Енглеза.

Када је Америчка Грађанска Револуција успешно окончана, Џорџ Вашигтон је постао идејни поборник уједињења северноамеричких енглеских колонија у независну грађанску Републику изграђену на уставности и законитости у раду свих њених државних институција. У том циљу се залагао за доношњење устава из 1787. године на основу кога су оформњене Сједињене Америчке Државе. Убрзо потом, он је изабран за њеног првог председника у два мандата од по четири године (1789-1792, 1793-1797). Када је у Француској 1789. године избила велика грађанска револуција са идејама сличним оним из Америчке Грађанске Револуције, из обзира према свом савезнику из доба америчке борбе за независниост , Џорџ Вашингтон је прогласио неутралност своје земље у борбама европских сила предвођених Енглеском у рату против Француске. Услед тако вођене спољне политике земље, када се истовремено у унутрашњој политици све јасније декалрисао као поборник федралистичког устројства САД, он је створио себи јаку опозицију у Америчком Конгресу (у Сенату и Представничком Дому).

По окончању свог другог председничког мандата одбио је да се по трећи пут кандидује за место председника САД и повукао се из јавног и политичког живота земље. Њему у част, престоница САД  је 1790. године названа Вашигтон. Данас је у њему средиште америчког председника Републике (Беле куће), америчке владе и америчког Конгреса (Сената и Представничког Дома).

Десило се на данашњи дан.                   

 

Коментари

Постави коментар

Април