На данашњи дан, 23. априла 1616. године умро је Вилијем Шекспир

На данашњи дан, 23. априла 1616. године умро је славни енглески писац и глумац Вилијем Шекспир. Његова целокупни књижевни опуси се убрајају у ред највећих дела која су икада настала на енглеском језику. Сматра се за највећег драматурга светског гласа. Родио се у Странсфорду на реци Ејвону 26. априла 1564, а умро 23. априла 1616. године у свом родном граду.

Шекспиров књижевни рад  је огроман и монолитан и до данас је сачувано тридесет осам његових позоришних представа, сто педесет четири сонета, две наративне и неколико других песама. Његови позоришни комади спадају у најпревођенија позоришна дела у свету када се већ четири стотина година од Шекспирове смрти она и даље изводе у позориштима, приказују на филмовима или на телевизији на свим меридијанима света. Шекспир је одрастао у средишњој Енглеској у малом градићу Странсфорду на реци Ејвон.

Са шеснаест година се оженио Ен Хатвеј која му је родила троје деце : Сузан и близанце Хамнета и Џудит. Шекспир је између 1585. и 1592. године отишао у Лондон где је постао глумац и сувласник позоришта “Људи лорда Чемберлина”, које је касније постало познатије као “Краљеви људи”. Између 1593. и 1613. године  настаје наплоднији део његовог укупног стваралачког рада када пише комедије и позоришне представе са историјском тематиком, да би на послетку након 1608. године настале и три чувене његове трагедије “Хамлет”, “Краљ Лир” и “Магбет” које многи филолози и театролозизи сматрају да су најбоље икада написана дела на енглеском језику.

У познијем периоду свога живота Шекспир је сарађивао и са другим дрмаским писцима када су настала и друга његова дела различитог квалитета која су била подписивана као текстови из пера више аутора.
Дуго година после његове смрти па све до данас постоје и даље извесне сумње да ли је Шекспир аутор свих својих драмских текстова који се све до данас изводе у бројним позориштима широм света? Многи су веровали да Шекспир као син једног сиромашног сељака из централне Енглеске није могао да буде писац тако вредних дела када се зна да је Шекспир ишао у школу само до своје четнаесте године живота. Из тог разлога се сумњало да његова дела нису сва настала из његових руку јер су написана врло вешто, префињено и елегантно са свим својим историјским садржајима које је могао да осмисли само писац који је био врло добро упућен у историјску науку.

Међутим, упркос свим оспоравањима, на основу свих потоњих обимних историјских истарживања, без сваке сумње је доказано да су сва дела које је Шекспир написао његови ауторски текстови. Међу многобројним његовим делима треба споменути она која се и дан данас најчешће изводе : “Хамлет”, “Ромео и Јулија”, “Богољављанска ноћ”, “Краљ Лир”, “Сан летње ноћи”, “Млетачки трговац”, “Јулије Цезар” и многа друга. Шекспирова дела имају и до дана данас репутацију да су од непроцењиве важности у историји светске књижевности.               

 

Коментари

Постави коментар

Април