22. априла 1500. године, португалски морепловац Педро Алварес Кабрал открио је обалу Јужне Америке.

На данашњи дан, 22. априла 1500. године, португалски морепловац Педро Алварес Кабрал на свом путу за Индију, када се удаљио са својим бродовима од обале западне Африке, а пловећи у правцу запада Атланског океана, открио је обалу Јужне Америке. Када се искрцао на обалама данашњег Бразила он га је прогласио португалском колонијом.

Педро Алварес Кабрал родио се у Белмонту 1460, а умро у Сантарему 1525. године. Бразил је данас највећа јужноамеричка држава када је између 1500. године  до 1822. године био португалска колонија. У Бразилу данас живи близу сто седамдесет пет милиона становника, док у Португалији, некадашњој метрополи Бразила живи само десет милиона њених грађана. Бразил је једина држава Латинске Америке у којој је службени језик португалски, а не шпански. Од укупног броја становника Бразила, деведесет посто Бразилаца данас живи на атлантском приморском појасу дугом седам хиљада и четри стотине километара квадратних.

До обала Бразила први је од Европљана доспео португалски морепловац Педро Алварес Кабрал. Међутим, то његово откриће се може окарактерисати и као случајно, јер је као и Кристофер Колумбо и Педро Алварес Кабрал тражио пут за Индију и пуким случајем је открио пространства новог јужноамеричког континета.

Он је заполовио на свом путу за јужну Азију следећи уцртану маршуту екватора, када је жело да избегне северне делове Атлантика где су пастни ветрови били често врло неповољни за наутичку пловидбу у працу Великих и Малих Антила у средњој Америци. Међутим, управо тада, Педра Алвареса Кабрала су тропски ветрови и западне струје одвели много јужније од обала Карибских острва када је португалски морепловац пристао уз обале новог континента - Јужне Америке. Када се искрцао на новооткривено копно, славни португалски морепловац је земљу назвао “Тера де Санта Круз” (“Земља Светог Крста”) и прогласио је колонијом у име португалског краља Мануела I Срећног (1495-1521). По открићу нове земље, португалски морепловац се вратио на пут своје већ зацртане маршуте, опловио Рт Добре наде (Кабу да Боа ешперанса, пор.), када је стигао до града Каликута у Индији где је окончао само једну од својих бројних поморских мисија које је предузимао за португалског краља. Нешто касније, услед великих пространства тропских шума у новооткривеним подручијима Јужне Америке које су населили Португалци, а које су биле богате каучуком и разним врстама дрвета за израду скупоценог намештаја, по једном од њих, бразилеину, данашњи Бразил је и добио своје име.   
   

 

Коментари

Постави коментар

Април