Државни удар у Грчкој од 21. априла 1967. године

На данашњи дан, 21. априла 1967. године, два месеца пре одржавања редовних  парламентарних избора у тадашњој Краљевини Грчкој, група десно орјентисаних официра под командом бригадног генерала Стилијаноса Патакоса и пуковника Георгијоса Пападопулоса и Николаса Макарезоса извршили су државни удар.

Војни удар је организовала је група политичара из тадашњих владајућих странка “Коалиције Националног Радикалног Савеза” која се прибојавала да на редовним изборима који су били заказани за 28. јуни 1967. године на власт не дође коалиција лево орјентисаних странака превођених Георгијосом Папандреуом.
Пучисти су у прећутном договору са тадашњом владом, у току истог дана врло брзо извели тенкове на улице Атине када је за кратко време војска овладала свим стартешким положајима у грчкој престоници. У исто време, посебни одреди грчке војске одпочели су са хапшењима и привођењима водећих политичара и истакнутих личности из јавног и културног живота Грчке који су били сипатизери левице.

Према већ прецизно направљеним списковима која је претходно сачинило министарство одрбране, тих дана и наредних недеља ухапшено је близу десет хиљада људи као “непријатељи режима”. Многи недужни људи су без судског позива изведени пред војни суд када су по кратком поступку осуђивани на основу монтираних кривичних оптужница подигнутих без ваљаних доказа за дела које су им се стављала на терет.

Иако је тадашњи грчки краљ Константин II стао уз пучисте и није се испрва противио државном удару, 13. децембра 1967. године покушао да против пучиста организује поновни противдржавни удар у намери да војну хунту збаци са власти. Међутим како у томе није успео, он је 14. децембра приморан да напусти земљу и емигрира у Италију када је успостављено привремено регенство кога су чинили тадашњи пучисти. Наредних година у Грчкој ће бити укинуте јавне слободе (забрана рада свих политичких странка, увођење цензуре штампе, бројна хапшења противника режима, одржавање монираних судских процеса, спровођење политичких прогонства и слично). 

Током 1973. године, војна хунта је у земљи организовала изрежирани референдум на коме су се њени грађани изјашњавали о облику државног уређења Грчке када се већина Грка определила да њихова земља посатне Република по други пут у двадесетом веку од 1924. године. Али само годину дана од расписаног референдума 1974. године, војна хунта је у Грчкој оборена са власти када је поново у земљи успосатвљен парламентарни облик владавине. На потоњим одржаним  изборима за грчки парламент левица Георгија Папандруа је освојила власт у земљи. Годину дана касније, током 1975. године расписан је референдум на коме је усвојен нови устав земље чиме је проглашен коначни крај монархистичког устројства Грчке.                

 

Коментари

Постави коментар

Април