На данашњи дан, 19. априла 1770. године Џејмс Кук открио је источну обалу Аустралије

На данашњи дан, 19. априла 1770. године енглески мореплоавц и истраживач Џејмс Кук открио је источну обалу Аустралије када ју је назаво Нови Јужни Велс. Данас је то истоимена југоисточна држава Аустралијске Федерације.

Џејмс Кук, био је британски морепловац и истарживач, познат као капетан Кук. 

Родио се 1728. у Мартону у Енглеској, а погинуо на Хавајским острвима 1779. године. Џејмс Кук је одпочео своју каријеру поморца као “мали ученик” на једном малом енглеском броду који се бавио истоваром и утоваром угља, а са својих тридесет седам година живота постао је најбољи капетан енглеске краљевске морнарице. Из тог разлога, 1776. године, Краљевско друштво ангажовало је Кука да открије географска простарнства Пацифика како би кренуо у потрагу за Тера Аустарлисом – Јужном Земљом (данашњом Аустралијом) Његов брод “Индивер” (“Прегалац”) чија се посада састојала од начучника, испловила је 1768. године  из Енглеске, обишао Кејп Хорн и наставио путовање преко Пацифика када је стигао на острво Тахити у данашњу Полинезију 13. априла 1768. године.

Пловећи  даље на запад, Џејм Кук је открио је бројна острва у Јужном Пацифику када је пристигао 1769. године у један залив тада непознате земље, кога је капетан Кук прозвао Ботани (Ботанички) залив, због обиља разноврсног растиња кога је тамо затекао. Бројни научници са његовог брода “Индивер” проучавајући обале зеље на коју су пристали, врло брзо су схватили да су открили нови континент –Аустралију. Године 1775, капетан Кук се одважио и опловио оближња поморска подручија око јужног, антартичког леденог појаса земљске кугле. Први је опловио обалу Аљаске и обишао Земљу са запада на исток (1772-1775) и на том путу извршио многобројна географска откића и истраживања. Погинуо је четири године касније на Хавајским острвима у сукобу са староседеоцима.              

 

Коментари

Постави коментар

Април