Први просветитељ - Свети Сава

Сваком Србину је данас добро познато име Светог Саве, док је највећа богомоља у Београду, Србији и на Балкану, храм Светог Саве на Врачару, посвећен првом српском архиепископу  и просветитељу. Ко је заправо био Свети Сава?

Свети Сава или Сава Немањић је био  најмлађи син великог српског жупана Стефана Немање и први игуман манастира Хиландара, први српски архиепископ и први српски књижевник. Уз свога оца Стефана Немању и брата Стефана Немањића убраја се у осниваче независности српске српске средњовековне државе. Сава се родио као најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање под именом Растко. Он је првобитно управљао Хумском земљом (у данашњој Херцеговини). Међутим, он је изненада напустио положај обласног владара у Хуму и отишао на Свету Гору (у Грчку) у грчки манастир Ватопед где се замонашио и добио монашко име Сава.

Када се Растков отац, Стефан Немања замонашио, сишао са кнежевског престола 1196, он је отишао је на Свету Гору да потражи свог најмлађег сина. На Светој Гори, отац и син су пронашли запустели манастир Хиландар кога су обновили и учинили српским манастиром. Када након смрти Стефана Немање у Хиландару 1199, у Србији избијају династички немири између Савине старије браће Стефана Вукана Стефана Немањића који су трајали пет година између  1200/1201-1205, они су натерали Саву да се врати из Грчке у Србију 1206. године не би ли измирио браћу. У том циљу, он је тада пренео посмртне остатке њиховог оца из Хаиландара у Србију када су га браћа заједнички сахранила у очевој задужбини Студеници.

У годинама после измирење браће, у времену када Стефан Немањић добио од римског папе Хонорија III краљевску круну, односи између Стефана Нмањића и Саве су се покварили  и он одалази за Грчку у Хиландар јер Сава није прихватао чињеницу да је Србија добила краљевску круну из руку римокатоличког папе. Али, убрзо потом, браћа су се измирила, када Сава одлази у Никеју када је од тадашњег цара Теодора I Ласкариса и патријарха Манојла Саратена Харитопула измолио када је 1219. године самосталност српске цркве. Они су га предложили и поставили за њеног првог архиепскопа. По свом повратку у Србију, он је за средиште срске цркве узео манастир Жичу и у црвеном погледу је поделио Србију на осам епископија чиме је Сава учврстио територијалну распрострањеност српске средњовековне државе. Архиепископ Сава, поред тога што је био први поглавар српске цркве и просветитељ хришћанске вере, он је био и изузетно учен човек у добу у коме живео. Прево је велики број црквених књига са грчког на српски језик и тиме омогућио стварање српског књижевног језика. Написао је и биографију свога оца, Стефана Немање. Сава Немањић је још од средњег века изузетно потшована и прослављена историјска личност у српском народу..

Свети Сава је најпризнатија историјска личност српског народа. Његов немерљив допринос који је подарио српској цркви учинивши је самосталном учинила су га једним од првих српских светитеља  Иако је од његове смрти прошло готово седамсто осамдесет година од времена  када је он умро 27. јануара 1235 у бугарској престоници Трнову, након што се враћао са свог ходочаћа из Свете земље у Палестини за Србију, тај дан се и данас обелажава као велики црквени и државни празник. Он се обележава у Републици Србији као крсна слава свих њених основних, средњих школа и факултета.

 

Коментари

Постави коментар

СРБИЈА