На данашњи дан, 17. априла 1814. родио се Јосиф Панчић

На данашњи дан, 17. априла 1814, у Брибиру у Далмацији, у данашњој Хрватској, родио се Јосиф Панчић, научник, ботаничар, природњак и први председник Српске Академије Наука и Уметности. Умро је у Београду 8. марта 1888. године. Описао је око сто нових природних врста биљака у Србији и на Балкану.

Основну и средњу школу и универзитетско образвање је завршио у својој тадашњој домовини Аустријском Царству, у Хрватској и Мађарској, у градовима Госпићу, Ријеци, Загребу, док је у Будимпешти завршио медецину. У Бечу је боравио 1845. године ради усавршавања ботаничких студија када се у престоници Аустрије упознао са Вуком Караџићем, на чију препоруку је отишао у Србију 1846. године када би своје знање ставио у службу народа. Панчић га је послушао. Иако је по професији био лекар, он се са великом старшћу бавио и свим природним наукама, а највише ботаником и био познат као врстан познаваоц живота биљка. По доласку у Србију био је најпре лекар у фабрици стакла код Јагодине, а касније постављен за главног  “народног лекара” у Јагодини и Крагујевцу, а 1856. године је посато професор природних наука на Лицеју у Београду. Тада се потпуно посветио научном раду и као професор Лицеја и као члан Друштва Српске Словесности.

Када је из овог научног друштва 1886. године настала Српска Краљевска Академија, Јосиф Панчић је 1887. године био изабран за његовог првог председника. Од тада неуморно ради на изучавању флоре Србије када је описао око стотину до тада непроучених родова биљака. Међу њима је открио и једну врсту оморике, која је данас позната по њему названа као Панчићева оморика. Главно дело му је “Флора Кнежевине Србије”, поред које је објавио и своја дела “Флора Црне Горе” и “Флора Бугарске” као и низ других научних расправа.        

 

Коментари

Постави коментар

Април