На данашњи дан 15. априла 1452. родио се Леонардо да Винчи

На данашњи дан 15. априла 1452. године у Винчију  се родио Леонардо да Винчи, а умро  1519. године у Амбуазу у Француској. Италијански сликар, вајар, архитекта, проналазач, уметник и мислилац. Убраја се у ред највећих умова ренесансе, многи су га са правом сматрали за универзалног генија.

Иако је Леонардо да Винчи умро пре нешто мање од пет стотина година, данашњи човек не зна да ли да се диви његовом стваралаштву у сликарству, вајарству, архитектури, проналазаштву или да Леонада схвати као античког мудраца? Својим укупном завештањем, он је дао свој немерљив допринос процвату уметности и науке у италијанској и европској ренесанси. Он је у себи спојио средњовековно енциклопедијско знање које је укомпоновао са својом генијалном способношћу запажања света који га је окруживао.

У Фиренци је учио код сликара и вајара Верокија. Радио је у Фиренци и Милану, када је пред своју смрт прешао у Француску ступивши у службу француског краља Франсуа I.
Израдио је релативно мали број слика, али су му најпознатије слике  :” Богородица у пећини”, “Мона Лиза”, “Света Ана” и “Тајна вечера”. У свом сликарству се није интересовао само за људско тело и природу, него и за психологију ликова које је осликавао.

Међутим, нажалост, ни једно вајарско дело му није очувано, док су му архитектонске замисли остале само у идејним пројектима. Оставио је за собом велики број цртежа. Али, да Винчи је био и математичар, астроном и вешт инжињер када су га живо интересовале и физика и хемија. У својим визијама да људски живот учини практичнијим и смисленијим, да Вичи је ишао испред свога времена у коме је живео. Пројектовао је бране и фортификацијона утврђења, док је на својим бројним скицама, плановима и белешкама нацртао своје многобројне техничке изуме које су нашле своју практичну примену тек у двадесетом веку.

Он је на својим цртежима први осмислио : справу за полетање, (својеврсну летелицу, авион, хеликоптер), падобран, подморницу, борна кола, митраељез и многе друге иновације. Тако се његови цртежи убрајају у најдрагоценије на свету. Данас се сви они чувају у Лувру и Виндзору. Поред свега тога, да Винчи је свирао на цитри и компоновао музику. За собом је оставио дело од непроцењиве вресности “Трактат о сликарству”.        

 

Коментари

Постави коментар

Април