На данашњи дан 14. марта 1865. убијен је Абрахам Линколн

На данашњи дан 14. марта 1865. у Фордовом позоришу у Вашинктону, само неколико дана од окончања дугогодишњег Америчког грађанског рата, смртно је рањен Абрахам Линколн, амерички државник и шеснаести председник Сједињених Америчких Држава (1860-1865), који је само дан касније пао као жртва политичког атентата, 15. априла 1865. године.

Њега га је тада убио глумац Џон Виликс Бут, фанатични присталица ропства. Линконовом заслугом је укинуто ропство афроамеричких црнаца у САД. За време његовог предесничког мандата између (1861. и 1865. године), водио се сурови грађански рат између северних држава САД које су се залагале за укидање ропства Афроамериканаца и јужњачких држава САД које су се грчевито залагале за његово даље опстајање. Тек након завршетка америчког грађанског рата, одлуком председника Амбрахама Линколна, на читавој тадашњој територији  Сједињених Америчких Држава ропство Афроамериканаца је било заувек укинуто.
 

Амбрахам Линколн је у младости радио разне послове да би се прехранио и школовао. Био земљорадник, дрвосеча, лађарски момак, управник поште, адвокат. Као сплавар на реци Мисисипи, често је имао прилике да види црне робове, везане ланцима, које су робовласници гонили на тражиште како бих препродавали као стоку. Линколн се још тада зарекао да ће се политички борити за потпуно укидање афроамеричког ропства када су тамнопути бесправни Афроамериканци радили најтеже физичке послове као антички робови на фармама и плантажама америчког југа. Касније се Линколн посветио политици. Припадао је Републиканској страци, грађанској партији која се залагала за укидање афроамеричког ропства јер је оно ометалао даљи развој машинске индустрије у Америци. Као угледан и утицајан члан америчког Конгреса, (дводомни парламент САД који се дели на Представнички дом и на Сенат), Линколн је на непосрдним председничким изборима освојио место председника Сједињених Америчких Држава. За време његовог мандата седам јужњачких држава САД чији су се фармери залагали за опстанак афроамеричког ропства, издвојило се из уније Сједињених Америчких Држава. Како Линколн није призанао њихово отцепљење, то је условило избијање суровог Америчког грађанског рата (1861-1865). Међутим, на крају “Јужњаци” су у том рату побеђени, а Линколн је на крају свог првог председничког мандата свечано прогласио укидање црначког ропства. Када је Линколн поново по други пут за редом реизабран за председника Сједињених Дражава 1865. године, њега је убио један загрижени присталица афроамеричког ропства.
       

 

Коментари

Постави коментар

Април