На данашњи дан, 13. априла 1743. године, рођен је Томас Џеферсон

На данашњи дан, 13. априла 1743. године, рођен је Томас Џеферсон, трећи председник Сједињених Америчких Држава (1801-1809). Био је по професији адвокат у Вирџинији, али је поседовао и своју велику плантажу Монтигело на којима су му радили бројни  афроамерички робови иако се противио ропству.

Био члан заступничком дома Вирџине када је оспоравао право Британском парламенту у Лондону да доноси законе за колоније у Северној Америци. Уз Ричарда Хенрија Лија и Патрика Хенрија неуморно радио на ширењу осећања јединства међу свим британскм насеодбинама у северној Америци. У својству делегата Вирџиније у Другом Континенталном Конгрсу, био јео члан одбора који радио на изради Декларације о независности САД,  када је управо Џеферсонов ауторски текст примљен 4. јула 1776. као политички захтев упућен британском краљу да својим колонијама у сверној Америци призна као суверену и независну дражву.

У току избијања рата за независност, када изабран за гувернера Вирџиније (1780-1781) није усоео да организује њену одбрану, па се повукао из јавног живота, али је се већ 1783. године враћа у политику када је поново члан Другог континенталног конгреса. Након тога заменио је Бенџамина Френклина на месту амбасадора Сједињених Америчких Држава у Француској. У време председниковања Џорџа Вашиктон, он га је именовао за првог државног секретара Сједињених Америчких Држава. Када се сукобио са секретаром за финансије Александом Хамилтоном око политике курса спољне политике земље, они су у првој влади САД  допринели настанку првих политичких струја и потом првих модерних политичких странака у Америци. Џеферсон је идејни је оснивач Демократске странке. Нешто касније, Томас Џеферсон је постао потпредседник другом председнику САД, Џону Адамсу (1797-1801). Међутим, када је између председника и потпредседника дошло до политичких размимоилажења, Џеферсон се самостално кандидовао за место председника САД, када између обављао дужност његовог трећег председника у два мандата (1801-1809).

У време председниковања Томаса Џеферсона, његова адинистарција 1803. године је уговорила са Француском Наполеона I куповину њене дотадање колоније Луизијане. У време Наполеоновских ратова у Европи, а како су се САД у њима држале неутрално, донео је Закон о ембаргу којим је присилио британску у француску ратну морнарицу да престану са пресретањем бродова америчке трговачке флотиле.

На крају свог председниковања, повукао се из јавног живота на своју плантажу Монтичело где се посветио изучавању науке, када је његову пажњу заокупила филозофија и архитектура. У том смислу, бивши амерички председник Томас Џеферсон је био председник Америчког филозофског друштва (1797-1815), а 1819. године био је основач и пројектант и дан данас велелепне зграде Универзитета у Вирџинији. Као истински демократа, све своје робове са свога имања је пустио на слободу, али није успео да се избори за укидање афроамеричког ропства. Умро је 4. јула 1826. године на педсетогодишњицу од од усвајања Декларације о независности САД чији је Томас Џеферсон био идејни аутор.                                     

 

Коментари

Постави коментар

Април