На данашњи дан 11. априла 1227. године умро је Џингис-Kан

На данашњи дан 11. априла 1227. године умро је Темуџин, звани Џингис-хан (или Џингис-кан), монголски владар и оснивач огромне моголске империје у срдњем веку. Родио се у Сибиру око 1160. године, а умро 1227. године. Убраја се у ред највећих освајача свих времена.

Џингис-хан је био најславнији војсковођа и владар Монголије и један од најмоћнијих владара у светској историји. Првобитно име му је било Темуџин и најпре је као војни војсковођа служио Алтан-Хана, татарског владара који је тада владао северном Кином. Када је Џингис-хан ујединио монголска племена (1206), кренуо је у своја маногобројна освајања азијског континента када је са својим ратницима кретао у војне походе не би ли освојио читав свет. На почетку својих ратних освајања, Џингис-хан  је оштрицом свога мача најпре освојио северну Кину (1218-1221), када ће нешто касније његов унук, Кублај-кан освојити целу Кину и основати Јин-Кинг, данашњи Пекинг. Убрзо потом, извршио је успешне војне походе на Иран и Авганистан, продро у Русију, где је његова војска на реци Кали разбила удружену војску руских кнежева (1223) чиме је започето освајање феудално разједињене и ослабљене Кијевске Русије.

Монголска држава коју је створио Џингис-хан обухватала је огроман простор Евроазије од Тихог океана до Црног мора чије укупно пространство његове империје је било веће од Римског Царства. Тада је Темуџин проглашен за Џингис-хана што је у преводу значило “непобедиви цар”.
Најпознатији светски путник средњег века, Венецијанац Марко Поло који је пропутовао велики део Азије, писао је о Џингис-хану као добром организатору који је обезбедио мир свом пространом царству. Међутим са друге старне, у историји је остало забележено да је монголска војска Џингис-хана освајајући многа подручија Азије истовремено уништавала и културне и историјске споменике од непроцењиве вредности свих подјармљених народа који су Монголи били освојили.
               

 

Коментари

Постави коментар

Април