10. априла 1941, године основана je такозвана Независна Држава Хрватска

На данањи дан, 10. априла 1941. године, приликопм распада Краљевине Југославије, када су немачке нацистичке трупе ушле у Загреб, (дочекане од знатног дела грађана Загреба и Хрватске са одушевљењем и засипане цвећем) створена је маријонетска фашистичка држава Хрватска.

По свом устројству она је била сателитска творевина, вазалска држава коју су створили немачки нацисти и италијански фашисти и подржана (мада не јавно) од Католичке цркве. Они су на чело државе поставили Анту Павелића када је у Хрватској створен усташки режим који је имао све све карактеристике фашистичких државних творевина у Немачкој и Италији.

Павелић је Далмацију уступио Италији, а као награду је од Хитлера и Мусолинија добио је на управу целу Босну и Хергеговину на Сремом до Земуна. Као екстрени шовинисти, хрватске усатше су спроводиле политику етничког чишћења у којима су били прогоњени Срби и Јевреји. У свом крвавом терору који је спровео над Србима и Јеврејима, Павелић је имао пуну подршку Немаца, Италијана и католичке цркве и свих њених органа власти. Уз помоћ свој савезника нациста и фашиста, Анте Павелић створио по угледу на фашистичку војне јединице, “усташку војницу”, а присилном мобилизацијом хрватских грађана “домобранство”. Тада су и одпочели организовани и добро припремљени масовни погроми над Србима и Јеврејима чије страхоте убистава су превазилазиле све што је икада учињено и запамћено у историји како на просторима Балкана тако и на територијама свих јужнословенских земаља. Уз прогон Срба и Јевреја, чињени су и немилосрдни прогони хрватских грађана који су били декларисани антифашисти и југословенски и хрватски родољуби.

У циљу гоњења свих “неприајтеља режима” новоуспостављене усташке Независне Државе Хрватске, сви они су били упућивани у концетрационе логоре у Јасеновац и у Стару Градишку, или су насилно превођени у римокатоличанство. Међутим, Фашистичка маријонетска Независна Држава Хрватска имала је судбину свих осталих квинслиншких држава које су настале у време избијања Другог светског рата. Са победом антифашиизма у Европи и читавом свету 1945. гоидне, нестала је и Независна Држава Хрватска.               

 

Коментари

Постави коментар

Април