На данашњи дан 9. априла 1865. окончан је Амрички грађански рат

На данашњи дан 9. априла 1865. године, уласком америчке војске севера у Ричмонд, престоницу  сецесионистичких држава америчког југа, јужњачки генерал Ли се предао генералу северњачке армије Јулисузу Гранту капитулира код Епометокса. Тиме је у Сједињеним Америчким Државама је окончан Амрички грађански рат. 

Он је избио је 1861. године услед различитог гледања на даље опостојање црначког роства на индустијски развијенијем северу Сједињених Америчких Држава и у јужњачким државама САД у којима су тада доминантну привредну грану чинила плантажна пољопривредна производња на којима су радили бројни афроамерички робови. Док су плантажери са југа желели да се њихов робоваснички друштвени поредак прошири на читаву територију САД, дотле се на северу, у индустријски развијенијом делу САД тежило се укидању ропства јер је оно спречавало њихов даљи индустријски развој.

До сукоба између севера и југа дошло је када је у САДу oформњена Републиканска странка чији је основни политички програм био укидање робовласничких односа у читавој земљи. На основу те прокламоване изборне кампање, републикански кандидат за председника САД Абрахам Линколн је новембра 1860. био изабран за новог председника САД. Његов избор за председника изазвао је револт држава америчког југа чијих пет држава (Мисисипи, Флорида, Алабама, Џорџија и Луизијамна) сепаратно излазе из уније САД . Оне у граду Монгомерију тада стварају свој посебан савез Конфедерацију Држава Америке. Тим поводом јужњачке државе су у фебруару 1861. године изабрале свог сецесионистичког председника Џеферсона Дејвиса. То доводи до избијања суровог грађанског рата (1861-1865) који је започео 13. априла 1861 године нападом сецесиониста на Јужну Каролину. Борбе су вођене у пограничним државама два зараћеног дела САД у Источној Вирџинији, Арканзасу, Тенесију и Северној Каролини.

Упркос надмоћности северних двадесет три државе Уније са двадесет милона становника наспрам једнаест држава југа са својих девет милиона житеља, у првим годинама рата војска америчког југа превођена генралима Лијом и Џексоном је наносила велике војне поразе војсци севера. Међутим, како су северњаци били надмоћнији јер су имали два милиона људи под оружијем, северне државе САД су у четворогодишњем рату однеле одлучну победу над југом који је по суровости у вођењу борби био претеча Првом светском рату. Током завршних операција војске америчког севера против југа када су 2. априла 1865. године у ушле у јужњачку престоницу Ричмонд, јужњачки генерал Ли 9. априла капитулира код Емпометокса када се предаје генералу Гранту. Коришћењем тада свих савремених метода ратовања и наружања, амерички грађански рат је био крвав и суров јер је у њему погинуло шесто седамнаест хиљада војних и цивилних жртава који је за собом оставио многа ратна разарања и пустошења. Након завршетка грађанског рата, у САД избија велика инфлација када уопште ни не долази до решавања проблема афроамериканаца упркос њиховом деклеративном ослобођењу од ропства 1865. године.               

 

Коментари

Постави коментар

Април