На данашњи дан 7. априла 1614. године умро је Ел Греко, славни шпански сликар

На данашњи дан 7. априла 1614. године умро је Ел Греко (Доменикос Теотокопулос) славни шпански сликар, вајар и арихтекта шпанске ренесансе грчког порекла.

Рођен је у грчком граду Кандији (данас Ираклијону) на грчком острву Криту који је тада припадао Млетачкој Републици. Док је живео на Криту био је цењен као сликар православних икона које је осликавао у позном византијском стилу Палеолога. Како је био Млетачки грађанин, он је одлучио да оде у Венецију на своје даље уметничко усавршавање. Као маладић између 1560 и 1566. године, Доменикос Теотокопулос одлази са родног Крита када одлази у Венецију где се сусреће са делима Тицијана и Тинторета, док у Риму студира дела Микеланђела где на њега снажно утичу калсичне форме скултура античког вајарства које је имао прилике да види у Ватикану. У Риму где је боравио, Доменикос Теотокопулос је и добио свој надимак “Ел Греко” (“Грк”) када је у то време у Италији био раширени обичај давања надимка старнцима из земље из које су потекли.

Из Рима, Ел Греко је 1577. године доспео у стару шпанску престоницу Толедо у коме је провео читав свој животни век. У  његовом огромном уметничком завештању које је осатвио за собом, иако се сврстава међу шпанске сликаре, на његовим сликама се могу препознати утицаји како византијске уметности тако и италијанске ренесансе. У својим сликама, он се није служио коришћењем тродимнезијалног простора и класичне перспективе већ се у свом раду служио издуженим пропорцијама фигура које је осликавао свом драматичношћу колорита којим се тада служио. Из тог разлога сва његова дела су најчешће наручивана од стране цркве када су свештеници све Ел Грекове слике најчешће постављана у олтару хришћанских богомоља. На тај начин, он се у техници свога рада у сликарству одвајао од готово свих ствараоца свога доба у коме је живео.

Најчешће је сликао религиозне теме, док се врло ретко упуштао у сликање портрета, природних пејзажа из своје околине или мотивима сцена из античке митологије, тада доминантним темама којима су се обилато користили сликари у времену у коме је Ел Греко живео. Остао је упамћен као велики ерудита свога доба у коме је живео и стварао када је био старсвени познаваоц класиче грчке уметности и књижевности Након своје смрти Ел Греко је у Шпанији био заборављен и тек поново откривен током двадесетог века. Данас се убраја у ред најзначајнијих шпанских и европских сликара. Његова најпознатија дела су : “Погреб грофа Оргаза”, “Духови”, “Благовести”, “Молитва на Маслиновој Гори”, “Лаокон”, “Толедо” и друга.                   

 

Коментари

Постави коментар

Април