На данашњи дан у Атини, 5. априла 1896. одржане су прве модерне олимпијске игре

На данашњи дан у Атини, на Олимпијском стадиону у главном граду Грчке, одржане су прве модерне олимпијске игре. Олимпијада је трајала десет дана између 5. и 14. априла 1896. године са четистотине осамдесет четири учесника, од којих је било двеста осамдесет пет такмичара у атлетици, гимнастици пливању, стрељаштву, рвању, мачевању, тенису и бициклизму.

На први олимпијским играма су учествовали само мушкарци. Жене се на Олимпијским играма такмиче од 1900, а од 1924. године уведене су и Зимске олимпијске игре. Прве су одржане у Шамонију у Француској. Од тада нису само одржаване само три пута, 1916. године током Првог светског рата, и 1940. и 1944. године услед трајања Другог светског рата. Од тада се оне одржавају сваке четврте године када се спортисти из читавог света окупљају да међусобно одмере своју физичку снагу и спремност за постизање бржих, виших и снажнијнијих резултата у својим надметањима.

Најбољи спортисти као победници на олимпијским играма добијају као награду – залтну, сребрну и бронзану медаљу.   
Олимпијске игре су добиле име по старогрчком граду Олимпији у Елиди, на северозападу Пелопонеза, где се налазило прастаро пророчиште и храм посвећен Зевсу и Хери. У овом гарду у коме се налазио и Зевсов храму чију је статуу израдио чувени грчки вајар Фидија, почев од 776. године пре наше ере, одржавале су се сваке четири године олимпијске игре које су одржаване у част врховног старогрчког бога Зевса. Тада су се одржаване на смени две олимпијаде  –  у музици и у спорту.  Оне су одржаване све до 394. године наше ере када их је укинуо римски цар Теодосије I (379-395), јер је као поборник хришћанске вере олимпијске игре сматрао за реликт многобожачке религије чији су култови у Римском Царству тада били строго забрањени. Најважније олимпијске дисциплине античке Грчке биле су пентатлон : трчање, скок у даљ, бацање диска, бацање копља и рвање.

Модерне олимпијске игре прокламоване су на међународном конгресу у Паризу, 1894. године у амфитеатру Сорбоне, а њен идејни покретач је био Пјер де Кубертен. Под геслом “Citius, Altius, Fortius” (лат. “Брже, Више Снажније”), прве модерне олимпијске игре су одржане на данашњи дан у Атини 5. априла 1896. године.

 

Коментари

Постави коментар

Април