На данашњи дан, 4. априла 1968. убијен је Мартин Лутер Кинг

На данашњи дан, 4. априла 1968. године у Мемфису, у савезној америчкој држави Тенеси, убијен је чувени амерички борац за права Афроамериканаца у Сједињеним Америчким Државама Мартин Лутер Кинг. Био је амерички црначки политичар. Родио се у Атланти 15. јануара 1929, а убијен као жртва политичког атентата. Добитник је Нобелову награде за мир 1964. године. Датум његовог рођења данас се у САД слави као национални празник.

На почетку двадесетог века, у Сједњеним Америчким Државама њени афроамерички грађани нису били равноправни са белачким становништвом. У јужњачким америчким држава, Афроамериканцимама су наручито била ограничавана основна људска и грађанска права када су живели у издвојеним насељима, возили се посебним градским превозом, и при том им се оспоравано право да похађају школе и универзитете које би похађали заједно са белцима као и да склапају мешовите бракове.
Како се као дете баптистичких свештеника родио и живео на америчком југу, Мартин Лутер Кинг се врло рано као младић сусрео са расном сагрегацијом у америчком друштву.

Како је одрастао и био васпитаван у религиозној средини, хришћанка теологија ће у великој мери утицати на целокупно његово касније политичко деловање, када ће у Библији наћи узор у методама своје друштвено ангажоване борбе коју је водио за равноправност америчких црнавца у Сједињеним Америчким Државама. Са својих двадесет пет година Лутер је посато свештеник баптистичке цркве у граду Монгомерију у савезној америчкој држави Алабами. Током својих дугих и истарјних борби за равноправност свих Американаца пред законом без обзира на боју своје пути, Мартин Лутер Кинг се залаго за борбу Црнаца за своја људска права мирним путем, без насиља и проливања крви, срдствима грађанске непослужности.

Године 1955, Мартин Лутер је био предводник и организатор бојота коришћења аутобуса градског превоза у граду Монгомерију који је био предвиђен само да користе Црни. Услед истарјности у својој прокламованој политичкој борби, био је више пута хапшен затваран, па га је тадашњи кандидат за председника САД, Џон Кенеди јавно подржао Лутера у његовом политичком деловању. Лутеров борбени дух у циљу јавног прокламовања својих политичких уверења помогао му је да организује и “Велики марш на Вашинктон” 1963. године у коме је учествовало више од две стотине хиљаде људи на коме је одржао свој чувени говор “Има сан”. Исте године, Лутер је добио и Нобелову награду за мир.

То га је инспирисало да борбу за људска права прошири и на све расе у америчком друштву када се још истрајније борио против сиромаштва као највеће почасти савременог доба у коме је живео. Истарјно се противио вођењу рата у Вијетнаму. Када је дошао да подржи један политички скуп у Мемфису у Тенесију, 4. априла 1968. године убио га је Џејмс Ерл Реј. Постхумно 1977. године, председник Џими Кртер га је одликовао Председничком медаљом слободе. Од 1986, у Сједињеним Америчким Државама, његов дан рођења, 15. јануар 1929. године слави се као велики национални државни празник.                     

 

Коментари

Постави коментар

Април