На данашњи дан 3. априла 1915. године, умрла је Надежда Петровић

На данашњи дан 3. априла 1915. године, умрла је Надежда Петровић, чувена српска сликарка и професор Академије примењене уметности у Београду. Родила се у Чачку 12. октобра 1873. године. Најзначајнија је српска сликарка са краја деветнаестог и почетка двадесетог века.

Својом ненадмашном, готово спиритуалном техником којом је служила у сликарству, Надежда Петровић је ставрила је снажан, бајковит  и надасве оригиналан израз и истачано богатство живих колорита са свих својих слика, па се њен аутор може сврстати у наше најталетованије и најдаровитије сликаре. Сликарство је стидирала у Минхену, Паризу и у Италији. Прву самостална изложбу у Беогарду је имала 1900. године. Била је веома активна у друштвеном животу Беогарада и целе Србије, истакнути хуманитарни радник и писац једне од својих драме “Војвода Мицко Поречки”, страствени је аутор и бројних ликовних критка када својим укупним друштвеним агажманом врши снажан моралан и етички утицај на целокупно друштвено окружење времена у коме је живела. Њен целокупни опус слика који је оставила за собом, обухвата распон најразличитијих уметничких праваца у сликарству и уметности од пленеризма до снажног реализма који је спојен са њеним доживљајима експресионизма.

Надежда Петровић је својим укупним уметничким  радом оставила је врло снажан печат у српској уметности чиме је наговештавала појаву савремених облика ликовних израза у даљем развоју српског сликарства. Током Првог и Другог балканског рата 1912-1913, Надежда Петровић је са српском војском боравила на ратном фронту као болничарка. Исте обавезе се прихватила и након избијања Првог светског рата 1914. године.

Умрла је следеће ратне 1915. године у Ваљеву од епидемије пегавог тифуса који је однео много живота у тада ратом захваћеној Србији. У Народном музеју у Београду похрањено је неколико десетина слика Надежде Петровић, међу којиа се својом наручитом лепотом издвајау њене слике : “Грачаница”, “Ресник”, “Призрен”, “Сестрин портрет”, “Нотр Дан” “Булоњска шума”, “Предео” и многе дуге. Данас се на лицу и наличију бакноте од две стотине српских динара налази лик Надежде Петровић на чијој позадини се налазе мотиви са њене најпознатије слике “Грачаница”.        

 

Коментари

Постави коментар

Април