На данашњи дан, 2. априла 742. родио Карло Велики

На данашњи дан, 2. априла 742. године родио Карло Велики (или Шарлемањ, фр.). Био је био франачки и лангобардски (француски и италијански) краљ и римски цар (владар обовљеног Западног Римског Царства).

У франчкој држави, у данашњој Француској, после владавине династије Меровинга, коју је основао први француски краљ Клодовек 481, а која је њоме владала је све до 751. године, на француски крљевски престо су се попели владари из династија Каролинга чији је родоначелинк био Пипин Мали. Они су владли Француском од 751. до 987. године.

Првобитно, Карло Велики је владао својом очевином у заједници са својим братом Карломаном (768-771), али је после братовљеве изненадне смрти, Карло учврстио своју власт у земљи. Од тренутка када је самостално завладао Франачком, Карло је настојао да што више увећа франачку краљевину. Током своје дуге владавине (771-814), само једна година (790), осатла је забележена као година коју Карло није провео у рату. Карло Велики је водио ратове са Маварима (Сараценима, Арапима) у Шпанији, водио успешне ратове против Лангобарда,  покорио Аваре, али је при том водио и бројне ратове против немачких народа Саксонаца, Бавараца и Фриза. Када је освојио северну Италију, он је одатле провалио  у Словенију и Хрватску када је посатвио најзападније границе своје државе на Балкану у Срему (отуда топономастички назив Фрушка гора, која је своје име добила по Францима, коју су Јужни Словени називали Фрузи).

На крају свих својих војевања, тај неуморни краљ који је сваку године своје владавине провео на бројним ратиштима широм Европе, 25. децембра 800. године је постaо цар Западног Римског Царства. Крунисао га је у Риму легендарном “круном римских царева” римски папа Лав III. Карло Велики је до царског достојанства дошао јер је проширивајући границе свога краљевстава ширио и хришћанство, када је насилно покршатвао све њене покорене народе. Из тог разлога папа му је као заслугу и даровао царску куну. Царевина Карла Великог простирала се од Северног мора до Шпаније и Италије на југу европског континента, и од Атланског океана на западу до данашње границе Немачке са Чешком на истоку Старог континента. Карло Велики је умро почетком 814. године у својој седамдесет првој години живота.            

 

Коментари

Постави коментар

Април