31. марта 1596. године родио се Рене Декарт

На данашњи дан, 31. марта 1596. године родио се Рене Декарт, француски филозоф, физичар и математичар. Родио се у Ла Ају 1596, а умро у Стоклому, у Шведској 1650. године. Један је од оснивача модерне филозофије.

Декрартово филозофско учење заснива се на одвојености материје од духа и на његовој претпоставци да је лакше спознати дух него материју. У својим филозофски ставовима је био дуалист, јер је сматрао да у природи постоје две супстанце : телесна и духовна. Материја по њему има атрибут просторности, а дух атрибут мишљења. Сматро је да човек спознаје дух својим критичким мишљењем а не само чулним доживљајима материјалног света. Веровао је у Бога као трећу супстанцу. До истине се долази само умом, а критеријум истине је у њему. Полазну основу своје филозофије, Рене Декарт је исказивао својим речима: “Мислим, дакле постојим”, на латинском “Cogito, ergo sum.”Математика му је била узор за све друге науке, па и за филозофију. Био је утемељитељ аналитичке геометрије и механике.

У физици је сматрао да је природа непрекидни скуп материјалних честица и да материја има својство просторности. Творац је аналитичке геометрије коју је израдио методом координата. Први је у математику увео променљиву величину и функцију. Он је поставиo филозофски приступ да треба сумњати у истинитост у свега што није јасно или у све оно што је неразумљиво интерпретирано. Поставио је и многе друге опште принципе научних метода истарживања. Његова главна дела су : “Расправа о методу”, “Правила за руковођење умом”, “Математичка размишљања”, “Принципи филозофије”, “Физика и математика” и “Геометрија” и многа друга дела.      

 

Коментари

Постави коментар

Март