30. марта 1746. родио се Франциско Гоја

На данашњи дан 30. марта 1746. године се родио Хуан Франциско Гоја , чувени шпански сликар и грaфичар. Школовао се у Мадриду, Напуљу и Риму.

Његова целокупна дела које је оставио за собом огледало је бурних историјских догађаја у којима је овај шпански сликар живео и радио. На почетку своје каријере од 1775. до 1792, нацртао је шездесетак својих цртежа за Краљевску фабрику таписерије у Санта Барбари. Његови инветивни радови за њу су Гоји омогућили да 1780. буде изабран за члана Крљевске Академије у Мадриду, а 1786. бива постављен за краљевског сликара на двору шпанског краља Карлоса III.

Под његовим наследником краљем Карлосом IV, Гоја постаје најпознатији шпански уметник. Највише је сликао портрете који се убрајају у најлепше тог жанра у историји сликарства, међу којима је чувена “Породица Карлоса IV”. Изванредани су му портрети “Гола Маја” и “Обучена Маја”, услед чијих еротских садржаја тих слика га шпанска инквизиција позива на саслушање. Сликао је и композиције из свакодневног живота, али  и теме из историје Шпаније, између којих његова слика “Погубљење бранилаца Мадрида” или “3. мај 1808”, обележава нову епоху импресионистичког стила у европском сликарству. Том сликом, Гоја је дочарао сву ратну драму догађаја из 1808. године, када француски император Наполеон I Бонапарта окупирао Шпанију. Преко те без сваке сумње најчувеније слике, Гоја је пренео све своје реакције на ужасе и ратне стархоте које су у Шпанији изазвали Наполеоновски ратови.

У току своје дуге и богате каријере краљевског дворског сликара, Гоја је израђивао и бројне нацрте за израду гоблена са мотивима из шпанског свакодневног живота. Гоја је уз све то био и врстан мајстор у изради гравира, када је у својој серији “Каприци” која броји осамдесет две графике, својим сарказмом се подсмевао тадашњем политичком, друштвеном и религијозном деловању шпанске католичке инквизиције када је исмејао целокупно тадашње шпанско друштво. При изради својих гравира користио се техником карикатуре у којима је приказивао сву бестиалност рата али и људске пороке који га изазивају. Извршио је велики утицај на европско сликарство деветнаестог века. Гоја пред свог крај живота, 1826. даје осатвку на местo краљевског дворског сликара када се сели у Бордо, у Француску, где се бавио каменорезачким занатом. У Бордоу и умире 1828. године. Најпознатија дела су му : “Марија-Луиза”, “Сликар Франциско Баје”, “Гола Маја”, “Трећи мај” и многa другa.

 

Коментари

Постави коментар

Март