29. марта 1461. године у Рату двеју ружа, дошло је до битке код Таутона

На данашњи дан, 29. марта 1461. године у Рату двеју ружа, дошло је до битке код Таутона, која се узима за једну од најкравијих битака које су вођене у току дугогодишњег енглеског грађанског рата који је вођен између 1455. и 1485. године.

Рат двеју ружа био је суров грађански рат који је је вођен између Ланкестера и Јорковца, две породичне гране тада владајуће француске династије Плантагента која је владала Енглеском (1154-1485). Присталице породице Ланкестера имали су у грбу црвену ружу, док су приврженици династије Јорк имале у свом грбу белу ружу, те отуда назив том рату.
У доба битке код Таутона, 29. марта 1461. године, на енглеском престолу се налазио краљ Хенри VI Ланкестер (1422-1461) који је био ментално нестабилна личност, да би у току своје владавине потпуно полудео.

Када се схватило да краљ Хенри никада неће оздравити, за њеоговог намесника проглашен је Ричар, војвода од Јорка, брат од стрица полуделог краља. Војвода од Јорка би наследио енглески престо уколико би краљ Хенри VI осато без потомства. На несрећу по мир у краљевству, краљ Хенри је добио сина и наследника Едварда, што је био повод избијања рата. Рат је првих година вођен са променљивом срећом, али се 29. марта 1461. године у битки код Таутона одиграла највећа битка у Рату двеју ружа. Процењује се да су обе војске имале од четдесет до осамдесет хиљада војника на обе зараћене стране, од којих је двадесет хиљада војника изгубило живот.

Борба је тарјала десет часова по снажној олуји, када је упркос свом пруженом отпору Ланкестера, њена војска побеђена, а њени остаци немилосрно прогоњени и поубијани. Њен победник посато је Едвард од Јорка, син војводе Ричарда од Јорка који је само годину дана раније погинуо у битци код Вејкфилда у којој су тријумфовали Ланкестери. Едвард се проглашава за новог краља Енглеске под именом Едварда IV (1461-1483).

Током тридесетогодишњег енглеског грађанског рата готово сви припадници обе сукобљене династије, Ланкестера и Јорка су изгинули. Ту околност је искористио млади Хенри Тјудор, по женској линији Бофорт, сродник Ланкестера. Захваљујући помоћи својих савезника, Хенри Тјудор је у битци код Босфорта 21. августа 1485. године победио краља Ричарда III, млађег брата Едварда IV, чиме је он постао нови краљ Енглеске. Победник битке код Босфорта, оженио се Елизабетом од Јорка, ћерком Едварда IV чиме је окончан Рат двеју ружа.                  

 

Коментари

Постави коментар

Март