28. марта 1969. године, умро је Двајт Ајзенхауер, прослављени амерички генерал из Другог светског рата

На данашњи дан, 28. марта 1969. године, умро је Двајт Ајзенхауер, прослављени амерички генерал из Другог светског рата и тридесет четврти председник Сједињених Америчких Држава.

ćДвајт Ајзенхауер је био северноамрички генерал и председник Сједињених Америчких Држава (1953-1961). Како је 1915. године завршио све највише војне школе, учествовао је у Првом светском рату. Између два светска рата је радио у америчком министарству војске, генералштабу и разним јединицама на Филипинским оствима, тадашњој америчкој колонији у Пацифику.

Потом је 1942. године упућен у Велику Британију где је радио у америчком ратном штабу за планирање. У августу 1942. године, Ајзенхауер је  постављен је за команданта савезничких снага које су се 8. октобра 1942. икрцале у северној Африци, да би убрзо потом постао командант савезничких снага у Средоземљу. Када је дошло до искрцавања савезника у Италији, успешно је командовао ратним операција на Сицилији и јужној Италији. Децембра 1943. године посатвљен је за врховног командата савезничких снага у десату у Нормандији. У временском периоду од 6. априла 1944. до 7. маја 1945. године успешно је руководио свим ратним операцијама у ослобађању западне Европе од немачких окупацијоних снага.
По завршетку Другог светског рата био је командант западних окупационих снага у послератној Западној Немачкој и потом и начелник америчког генералштаба.

Након тога, 1948. године, Ајзенхауер је дао оставку када је био изабран за председника Колумбија Универзитета. Децембра 1950. године, тадашњи амерички председник Хари Труман га је именовао за врховног командата НАТО савеза. Међутим, 1952. године, он даје оставку и на тај положај да би се кандидовао на листи Републиканске странке за место председника Сједињених Америчких Држава. Био је њен тридесет четврти председник у два мандата 1952. године када је на исти положај реизабран 1956. године.     

 

Коментари

Постави коментар

Март