27. марта 1941. у Београду избиле су антифашистичке демонстрације против приступања Југославије Тројном пакту

На данашњи дан 27. марта 1941. године у Београду су избиле велике антифашистичке демонстрације против приступања Југославије Тројном пакту. До великих грађанских протеста у Београду је дошло само три дана након догађаја од 25. марта 1941. године када је југословенска краљевска влада коју су предводили Драгиша Цветковић и Владан Мачек приступила Тројном пакту.

До приступања Краљевине Југославије Тројном пакту (кога су чиниле фишистичке државе Немачка, Италија и Јапан) дошло је услед снажног притиска Немачке како би југословенска влада напустила своју дотадању политику неутралности и прикључила се тада победничкој коалцији фашистичких сила. Споразум о приступању Југославије Тројном пакту потписан је у Бечу 25. марта 1941. године.

То је изазвало велико огорчење народа када је приступање пакту оцењивано као издајство. Кулминација народног незадовољства пренела се на улице Београда  27. марта 1941. када су се чули повици демонстарната : “Боље рат него пакт”, “Боље гроб него роб”. Под притиском великих демонстрација, још у току истог дана у организацији групе официра Југословенске Краљевске Војске, на челу са Боривојем Мирковићем, извршен је официрском пуч када је свргнута влада Цветковић-Мачек и кнез-намесник Павле Карађорђевић и на престо доведен малолетни краљ Петар II Карађорђевић.

Тада је још малолетни Петар II, најстарији син краља Александра I Карађорђевића проглашен пунолетним , а нову владу је саставио генерал Душан Симовић. Тај догађај ће имати судбоносни значај за даљи развој ратних догађаја у Краљевини Југославији који ће бити обелажен почетком Априлског рата. Краљевину Југославију ће 6. априла 1941. године без објаве рата напасти нацистичка Немачка. Краљевину Југославију ће за мање од две недеље рата Немачка са својим савезницима поразити и раскомадати и принудити на капитулацију 17. марта 1941. То је уједно био и крај Краљевине Југославије.    

 

Коментари

Постави коментар

Март