26. октобра 1827. умро је Лудвиг ван Бетовен

На данашњи дан, 26. октобра 1827. године умро је немачки композитор Лудвиг ван Бетовен. Убраја се у ред највећих композитора у историји музике.

Бетовен је изгубио мајку када је имао седаманаест година, па је морао да се сам стара о својој млађој браћи, јер му је отац био неспособан за рад. Иако је живо у оскудици и немаштини, Бетовен се трудио да што више научи о музици, па је отишао у Беч где је постао ученик Хајдна. Како се у Бечу потпуно посветио музици и није имао сталне приходе за живот, често је доживљавао тешке животне тренутке услед глади и немаштине. Поред свих невоља у четдесет седмој години живота је потпуно оглувео, али је снагом своје воље и великог талента човечанству je оставио изузетну музичку заоставштину.

Међу Бетовеновим најпознатијим делима су му : “Еројика”, “Пасторална”, “Пета симфонија”, “Шеста симфонија”, “Девета симфонија” и “Миса Солемнис”. Написао је и једну оперу “Фиделио”. Позната су његова клавирска дела попут композиције “За Елизу”, “Патетичне сонате” и “Месечева соната”, “Клавирска соната бр. 23”, “Клавирска Соната бр. 32” и “Апасионате” или “Последње” и велики број других композиција.
 

Догодило се На данашњи дан!
 

Коментари

Постави коментар

Март