На данашњи дан, 25. марта 1821. у Грчкој избио устанак против Турака

На данашњи дан, 25. марта 1821. године у тадашњој осмалијској Грчкој избио је велики ослободилачки устанак грчког народа против Турака.

Устанак је без сваке сумње настао као резултат успеха Првог и Другог српског устанка, када је српски народ извојевао своју националну револуцију у циљу збацивање тристагодишњег ропства под Турцима. Постојале су и снажне грчко-српске везе ради заједничке борбе против османлијске Турске.

У том смислу, вођа Првог српског устанка Карађорђе Петровић је био члан Хетерије (тајне револуционарне организације Грка у борби против Турака), али је 1817. године његова активност у припреми грчког устанка прекинута његовом изненадном смрћу.

Пет година касније, 25. марта 1821. године, плануо је добро припремљен велики устанак Грка против Турака (1821-1829). У њему су Грци дали много својих хероја и извели велики број јуначких подвига. Грчки устанак је наишао на велике симпатије у Европи, наручито код либерално и класично образована интелигенције, која је устанике назвала потомцима античких Леониде и Темистоклеа.

У многим ондашњим земљама Европе образована су филхеленска друштва која су прикупљала добровољне прилоге за грчке устанике. Многи тада славни Европљани дошли у Грчку да помогну грчку борбу за независност, а међу њима и енглески песник Бајрон. Опште симпатије за грчке устанике, натерало је Енглеску, Француску и Русију да 1827. године да посредују код Турске како би грка добила аутономију. Међутим, како у томе нису успеле, дошло је до поморске битке код Навирина 1827, у којој је турска флота поражена и уништена.

Након тога, 1828-1829, Русија је против Турске повела рат када је приморала Турску да потпише Једренски мир. Тад је Турска била принуђена да унапред прими сваку одлуку великих сила о Грчкој. На конференцији великих сила у Лондону, Грчка је 1930. године призната за независну краљевину. За првог грчког краља независне грчке краљевине изабран је Отон I Баварски. Дан одпочињања грчке револуције 1821 и дан када је је 25. Марта 1830. Грчка прогласила своју државну независност о Турске, у савременој Грчкој Републице се прославаља као велики национални празник.                

 

Коментари

Постави коментар

Март