На данашњи дан, 24. марта 1999. одпочело је НАТО бомбардовање Југославије

На данашњи дан, 24. марта 1999. године, одпочело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије као завршна фаза сецесионистичког рата косовских Албанаца на Косову и Метохији.

Како су од средине деведесетих година прошлог века српске снаге на Косову све чешће употребљавале прекомерну силу како би угушиле спаратистички покрет косовских Албанаца у жељи да створе сопствену државу, то је крајем марта 1999 године изазвало НАТО интервенцију. “У одбрани људских и мањинских права угрожених косовских Албанаца”, против аутократског режима Слободана Милошевића, деватнаест чланица НАТО су повели рат против Србије и Црне Горе. Бомбардовање је трајало 24. марта до 10. јуна 1999. године.

Целу операцију су званичници у НАТО Савезу назвали “Милосрдни анђео”. У свакодневним бомбардовањима Србије и Црне Горе која су трајала 78 дана тешко су оштећени војни и цивилни објекти када је стардало између 1.200 и 2.500 људи, а близу 5.000 људи је при том рањено. Штета је после окончања бомбардовања процењена ан око 30 милијарди америчких долара.    

Догодило се на данашњи дан!

Коментари

Постави коментар

Март