На данашњи дан, 24. марта 1603. умрла је енгеска краљица Елизабета I Тјудор (1558-1603)

На данашњи дан, 24. марта 1603. године, у Ричмонду умрла је славна енгеска краљица Елизабета I Тјудор (1558-1603).

Родила се 7. септембра 1533 у Гриничу у Енглеској као кћи енглеског краља Хенрија VIII и Ане Болен, његове жене из другог брака. У енглеској историји је остала упамћена као енергична, мудра и просвећена владарка,  заштитница уметности.

Као кћи славног енглеског краља Хенрија VIII, Елизабета се, и пре свог ступања на енглески престо 1558. године, показала као мудра и вешта владарка. Њена претходница на енглеском трону, Елизабетина полусестра, Марија Тјудор (1553-1558) била је горљива католкиња, за разлику од свога оца Хенрија VIII који је био оснивач англиканске протесатнске цркве. Она је за шест година своје владвине крваво прогонила протестанте, па је добила надимак “Крвава Мери”.

Након избијања једне веће протесатнске побуне у Енглеској, она је своју сестру Елизабету чак затворила у тамницу. Услед недоказаних кривица да је била иницијатор исте буне, Елизабета је пуштена на слободу, али се све време правила да је и сама ватрени католик. После смрти своје сестре, Крваве Мери, нова енглеска краљица  је обновила рад англиканске цркве (мешавина католицизма и протестатнтизма) коју је основао њен отац, а чији рад је забранила њена сестра, краљица Марија.

Ослањајући се на племство и трговачко-банкарски буржоаски слој енглеског друштва, краљица Елизабета је спровела низ политичких и економских реформи у Енглеској (оснивање Лондонске берзе 1566, формирање великог броја трговачких компанија, јачање трговачке и ратне морнарице, осигурање превласти англиканске цркве), на основу којих је потоња Велика Британија у наредним вековима светске историје постала најмоћнија импрерија на свету. Елизабета је за кратко време своје власти толико ојачала енглеску ратну мормарицу да је 1588. године успела да порази до тада неприкосновену шпанску “непобедиву армаду” шпанског краља Филипа II Хабсбушког.

Та  је победа Енглеској дала прилику да у наредним вековима спроводе интезивну освајачу колонијалну политику у свим деловима света, што ће јој обезбедити поморско првенство и положај најјаче светске  силе свога доба. Елизабета је била заслуживала и епитет заштитнице књижевности и уметности. То је доба када је енглеска позоришна уметност доживљавала свој највећи процват јер у елизабетанско доба живи и ствара своја дела један од највећих писаца и глумаца свих времена - сер Вилијем Шекспир.              

Догодило се на данашњи дан! 

Коментари

Постави коментар

Март