На данашњи дан, 23. марта 1391. умро је Твртко I Котроманић

На данашњи дан, 23. марта 1391. године, умро је Твртко I Котроманић, босански бан (1353-1377), краљ Србије и Босне (1377-1390) и краљ Србије, Босне, Далмације, Хрватске и Приморја од 1390. године.

У првим годинама своје владе, босански бан Твртко се налазио под снажним притиском свога северног моћног суседа Мађарске, која је у свом саставу поседовала Далмацију, Хрватску и Славонију. Како је мађарски краљ Лајош I Анжујевски био најмоћнији европски владар свога доба, он је на почетку владе Твртка I Котоманића присјединио свом краљевству западну Херцеговину. Поред тога, он је наметнуо босанском бану обавезу да поведе крсташки рат против босанских богумила.

Али како се бан Твртко оглушио о те његове наредбе, мађарски краљ је са своје две велике војске напао Босну, али је босански владар поразио мађарског краља. Након тих победа, како је Твртко желео да ојача своју власт насупрот своје властеле, она га је збацила са власти и довела на престо његовог брата Вука, док је Твртка протерала из Босне. Међутим, он се убрзо враћа на босански престо уз помоћ мађарског краља Лајоша коме је дуговао вазалску послушност.

У савезништву са српским кнезом Лазаром Хребељановићем, бан Твртко је 1373. победио српског великаша, жупана Николу Алтомановића када је Босни присјединио његове земље у пределима око река Пиве, Таре, Лима и горњег Подриња. Нешто касније, 1377. бан Твртко осваја и приморске жупаније на југу јадранског приморја Требиње, Драчевицу и Конавле.

Присједињење једног дела Немањићких земаља Босни и његово сродство са српским краљем Драгутином, дало му је за право да се после одумирања династије Немањића 1371. године легитимно крунише за краља Србије и Босне. До његовог крунисања за краља Србије и Босне дошло је 1377. године у манастиру Милешеви. Сви босански владари до пада Босне под турску власт 1463, називали су се како босанским, тако и српским владарима. Ту титулу им нису оспоравли ни Лазаревићи ни Бранковићи.

Након смрти мађарског краља Лајоша I Анжујевског, у Мађарској избијају велики унутрашњи немири, када се Босна ослобађа снажног политичког притиска са севера земље. Краљ Твртко то искоришћава и својој територији враћа западну Херцеговину и настоји да своју државу прошири у правцу далматинског приморја. У то доба наступа и период турских провала на територију Балкана и Босне. Међутим, турски први продори у Босну сузбијен је код Билеће 1388. године, пре свега заслугом Твртковог војводе Влатка Вуковића.

Годину дана касније, 28. јуна 1389. године Босанци активно помажу српског кнеза Лазара Хребељановића да се на Косову пољу супростави турској најезди. Али и поред пораза Срба, босанска војска се повукла са Косова без већих губитака. Годину дана пре своје смрти 1390, како је заузео све далматинске градове осим Задра, Твртко је узео за своју краљевску титулу краља Србије, Босне, Далмације, Хрватске и Приморја.                     
Догодило се на данашњи дан!

 

Коментари

Постави коментар

Март