На данашњи дан 21. марта 1685. године рођен је Јохан Себастијан Бах

На данашњи дан, у Ајзенаху, 21. марта 1685. године рођен је Јохан Себастијан Бах, немачки композитор. Умро је у Лајпцигу, 28. јула 1750. године. Један је од најзначајнијих стваралаца у историји музике.

У време у коме је живео и стварао Јохан Себастијан Бах, његово породично презиме Бах, у Немачкој је везивано за појам музичара, јер су се многи од Бахових имењака бавили музиком. Многи припадници славне фамилије Бах били су композитори, диригенти, виолинисти и оргуљаши. У Немачкој је било око двеста музичара са презименом Бах, а најзначајнији међу њима је био Јохан Себастијан Бах.

Он је највећи део свога живота провео у главном граду немачке покрајне Саксоније, Лајпцигу, као учитељ црквеног певања и музике у цркви Светог Томе. У своје време више је био познат као оргуљаш, док се врло мало знало да је био и врстан композитор. Тек је Феликс Менделсон, извођењем Бахове "Пасије по Матеју", открио сву генијалност његовог композиторског стварлаштва. Тада се обелоданило да је Бах компоновао веома много музичких дела, вокалних и инструменталних. Целокупна његова дела објављена су у шездесет свесака између 1851. и 1900. године.

Бах је компоновао кантате (за солисте, хор и оркестар), композиције за оркестар и клавир, за оргуље, за гудачке оркестре, али и за појединачне музичке инструменте. Његово стваралаштво преставља потпуни и дефинитивни раскид са средњовековним музичким мистицизмом, када све његове композиције представљају врхунац барокног полифоног стила. Компоновао је прелудијуме, фуге, токате за оргуље, свите, виолинске концерте, световне и духовне кантате и мисе. Главна дела су му : “Добро темперовани клавир”, “Уметност фуге за клавир”, “Брандембуршки концерти”, “Пасија по Матеју”, “Пасија по Јовану” и др.

 

Коментари

Постави коментар

Март