На данашњи дан 20. марта 43. п.н.е, рођен је римски песник Публије Овидије Назон

На данашњи дан је рођен славни римски песник Публије Овидије Назон, у Сулмону 20. марта 43. п.н.е, а умро као политички  изганик у грду Томиију, 17. г.н.е.
 

Као римски племић, Овидије је стекао лепо обрзовање у Риму и Атини, када се прочуо као изврстан ретор и песник, па је сходно томе могао да започне своју политичку каријеру обављајући најзначајније функције у римској држави. Међутим, од те намере је брзо одустао, када се посветио писању љубавне римске поезије.  
Његово прво дело су биле љубавне елегије “Љубави”, које посвећује својој љубавници Корини, које постиже велики успех.

Убрзо после љубавних елегија, следило је његово друго дело “Легендарне љубавнице”, које садржи изјаве љубави познатих грчих и римских хероина које су оне упућивале својим љубавницима (поруке Пенелопе Одисеју, Јелене Парису, Дидоне Енеји и др.). Следеће познато Овидијево дело су “Љубавнe вештинe” где Овидије даје савете љубавницима, како могу постићи успех у љубави код жена и како треба да се влада љубавник како би задржао љубав своје драгане према себи. Посебно поглавље његове књиге песама посвећене су поукама заљубљеним девојкама. У свом следећем делу  “Празнични календар”, Овидије излаже описе старих римских верских обреда и предања о римским празницима. У њима Овидије хвали владавину римског цара Октавијана Августа за време чије владавине је Овидије и живео. Међутим, велико Овидијево дело носи назив “Метармофозе”. У њима, чувени римски песник описује разне приче о претварању људи у животиње, биљке, камења и сазважђа. Спев завршава причом о претварању Јулија Цезара у звезду на небу када хвали владавину његовог усвојеног сина Октавијана Августа.

Како је Овидије 8. године наше ере пао у немилост код римског цара Окртавијана Августа, по свему судећи из неке вези са Јулијом, ћерком цара Октавијана, он га је прогнао у мезијски гард Томи, (у данашњи град Констанцу, у данашњој Добруџу, у Румунији), на обалама Црног мора. Преко годину дана је трајао његов пут из Рима у изгнанство у Томи. Град у коме се населио учинио му се суровим и убогим. У њему ствара своја два дела, из своје чежње за Римом, када пише “Тугованке” и “Писма са Понта”. Овидије у неколико наврата шаље писма цару Октавијану Августу у којима га моли да се врати у Рим. Међутим, упркос свим његовим молбама, није му дозвољено да се у њега врати за свог живота. Овидију, његову нама још неутрвђену кривицу, није опростио ни Августовов наследник - цар Тиберије, па је славни римски песник умро у прогонству 17. године наше ере.

Овидије је веома био читан у време у коме је живео, али је наручито био превођен и подражаван од многих песника у периоду хуманизма и ренесансе. Његова дела су популарна и у савременом добу, посебно његово дело “Љубавне вештине” које може да послужи као приручник свим мушкарцима како да освоје срца својих вољених жена.        
 

Коментари

Постави коментар

Март