19. марта 1813. године рођен је Давид Ливингстон

На данашњи дан, 19. марта 1813. године рођен је Давид Ливингстон, (британски) шкотски лекар и истраживач афричког “црног” континента. Открио је и испитао простарана подручија јужне и источне Африке.

Лингвистон је целог живота био неуморан географски истраживач африког континента. Наручито га је вукла жеља да открије праве изворе реке Нила, када се у другој половини деветанестог века није тачно знало одакле извире највећа афричка река. Ливигстон је први је од Европљана који је извршио темељна географска истраживања области басена око реке Замбези у јужној Африци. Његово најзначајније откриће је био водопад реке Замбези која је широка 1.700 метара која се обрушава у виду свог водопада са висине од 122 метара у гротло широко свега 80 метара. Ту водену бујицу Замбијци зову “Дим који грми”, а Линвигтон јој је дао име Викторијини водопади, по имену тадашње британске краљице Викторије. Након тога, Ливигстон је открио језеро Њасу и већи број других језера. Више од три деценије, Ливингстон је провео у Африци када је дао немерљив допринос укупних истраживања афричког континента. У једној од његових безбројних експедиција, он се током 1871. године упутио у источну Африку где се Ливингстону изгубио сваки траг.

Тада је за њим кренула у потрагу експедиција Хенрија Мортона Стенлија. Након дуже потраге, она га је пронашла на источним обалама језера Тангањике током његове потраге за извором Нила, где је и умро 1. маја 1873. године. Након његове смрти, његово тело је касније пренето у Лондон, када је у сахрањен Вестминстерској катедрали, где почивају посмртна тела најзаслужнијих грађана Велике Британије.

 

Коментари

Постави коментар

Март